Foodmark växer med ny superfabrik i Haninge

Text: Jessica Nejman

Nyligen tecknade Foodmark ett avtal med Logistic Contractor kring företagets nya livsmedelsfabrik i Haninge, söder om Stockholm. Projektet är en stor strategisk satsning och innebär bland annat att Foodmark samlar fyra produktionsdelar, tre fabriker och ett färdigvarulager, i en.

Logistic Contractor ska bygga en ny produktionsanläggning med lager och kontorsdel i Haninge söder om Stockholm.
– Lokaliseringen är perfekt, bland annat med färjan som kommer från Gotland, där vi har en fabrik,  till Nynäshamn samt den planerade Södertörnsleden mellan Jordbro och E4:an, säger Mikael Larsen, produktionsdirektör på Foodmark.
Allt som allt ska fyra delar bli en. Fjällbrynt, Rydbergs och Lomanders fabriker flyttar in, tillsammans med ett varulager som just nu ligger i Jordbro.

Totalt 14 000 kvadratmeter
I anläggningen (på totalt 14 000 kvadratmeter och på två och ett halvt plan) ska bland annat majonnäs, sallader, såser, dressing, mjukost och messmör tillverkas. På bottenplanet planeras lager med kyl- och frysdel och på plan två ska produktionsdelen ligga. I fastigheten byggs också en kontorsdel i tre plan.
– Vi tackar för förtroendet och ser fram emot att uppföra en anläggning som delvis skiljer sig från dem som vi normalt bygger. Hanteringen av livsmedel medför mycket strikta hygienkrav i produktionslokalen, berättar Patrik Lööv, affärsutvecklare på Logistic Contractor.
Bland annat ska majoriteten av de ytor i produktionsdelen vara avspolningsbara – som paneler, väggar och golv, avloppsbrunnar, FTX ventilation med kyla i samtliga produktionsytor. Samtliga synliga rör i produktion kommer att vara rostfria, LED-belysning installeras inne och ute samt splitterskyddade lysrörsarmaturer överallt utom i kontorsdelen.

Höga materialkrav
– Fabriken kommer ha en byggnadshöjd på 16 meter med anslutande kyl och frys mellan produktionsplan ett och två. Produkterna kommer bland annat att åka igenom en vindtunnel för hastig nedkylning. Då fastigheten innefattar både varm-, kyl- och fryslager ställs det allmänt högre krav på materialvalen som skall ingå i fastigheten, till exempel ett anpassat korrekt sprinklersystem, säger Patrik Lööv.

Foodmark planerar flytta in i den nya anläggningen under februari 2018.
– Tidschemat är tajt men det handlar om en större anläggning vilket är precis det vi specialiserar oss på. På grund av vår erfarenhet i branschen har vi kunnat erhålla spetskompetens och en flexibilitet som gör att vi kan konkurrera, både kompetens- men också prismässigt, på marknaden, avslutar Patrik Lööv.

Fakta
Ny fabrik i Haninge, Albyberg
Beställare: Foodmark Sweden AB
Byggherre: Logistik Contractor
Storlek: 14 000 kvadratmeter (produktion, lager, kontor)
Byggstart: 2017-02-01
Färdigställt: 2018-02-01
Personal: 75-100

Fakta
Logistik Contractor
Logistik Contractor specialiserar sig på att utveckla och bygga logistikanläggningar, utformade för effektiv och rationell hantering, specifikt av stora mängder gods.
Logistic Contractor är verksamma över hela Sverige och har dotterbolag i Norge och Danmark samt ingår i Wästbygg Gruppen AB​. ​