Undersökning visar lägre byggvilja bland Sveriges kommunpolitiker 

Foto: Industrifakta

Enligt en årlig undersökning från Fastigo anser mindre än varannan kommunpolitiker, 45 procent, att byggtakten i deras kommun behöver öka. Det är den lägsta siffran på tre år, men antalet utbildningsplatser till jobb inom fastighetsbranschen är fortsatt alldeles för få. 

– Bara hälften av landets kommunpolitiker tycker att byggtakten behöver öka ytterligare, men fastighetsbranschen skriker redan efter arbetskraft. De närmaste tio åren behöver 15 000 personer rekryteras. Därför är det mycket oroande att dagens utbildningsplatser bara täcker 20 procent av behovet, säger Mona Finnström, vd på Fastigo.

När motsvarande undersökning genomfördes förra året ansåg två av tre kommunpolitiker, 64 procent, att byggtakten behövde öka. Årets resultat är alltså en minskning med 19 procentenheter jämfört med 2017. För två år sedan ville hela 78 procent att byggtakten i deras kommun skulle öka.  

47 procent, anser att byggtakten bör ligga kvar på den nuvarande nivån, medan sju procent vill att byggtakten i deras kommun ska minska. Många kommunpolitiker tycker också att utbudet på bostadsmarknaden behöver förändras. Nästan varannan, 46 procent, anser att kommunen bör ändra fördelningen av bostadsrätter kontra hyresrätter genom att bygga fler hyresrätter.

– Även om bostadsbristen på många platser inte längre är lika akut är det fortfarande många som saknar bostad. Nu krävs innovativt tänkande från bygg- och fastighetsbranschen så att vi bygger de bostäder som folk har råd att betala och som kan hålla i flera generationer, säger Mona Finnström.