Namnbyte av tunnelbanans station i Östberga

Station Östbergahöjden blir näst sista stationen på linjen. Foto: Wikimedia Commons

Det har beslutats att den näst sista stationen på vägen från Fridhemsplan till Älvsjö kommer att få namnet Östbergahöjden istället för Östberga.

Anledningen till namnbytet är att det redan finns en station på Roslagsbanan som heter Östberga. Dessutom har placeringen av stationen justerats under planeringsprocessen så att den tillhörande uppgången hamnar i området som kallas Östbergahöjden.

b
Östberga. Foto: Wikimedia Commons

– Namnet knyter an på ett bra sätt både till området och till andra ”höjder” i Söderort, som Hammarbyhöjden och Mälarhöjden, säger Kajsa Nilsson, projektledare för planering av tunnelbanan mellan Fridhemsplan och Älvsjö. 

Av både praktiska och säkerhetsmässiga skäl är det inte önskvärt att två stationer på helt olika platser inom kollektivtrafiksystemet delar samma namn.

– Man kan tycka att det är svårt att blanda ihop en station på Roslagsbanan norr om stan med en tunnelbanestation söder om stan, men det kan till exempel handla om att beställa underhåll, då gäller det att den som ska reparera åker till rätt station. Och skulle det hända en olycka är det självklart viktigt att räddningstjänsten vet vart de ska åka, säger Kajsa Nilsson. 

Beslutet om namnet är fattat av trafikförvaltningen i Region Stockholm.

b
Roslagsbanans tåg vid station Östberga. Foto: Wikimedia Commons

Källa: Region Stockholm