Skenande hyror för andrahandsboende

Foto: Exengo
Foto: Exengo

Hyrorna för andrahandsboende rusar i höjden, särskilt på de stora högskoleorterna. Värst är läget i Stockholm där ettor i andra hand annonseras ut för i snitt över 7 000 kronor i månaden, en ökning med nästan 40 procent på bara tre år.

-Det är sådan brist på studentbostäder att väldigt många är hänvisade till den här marknaden. Särskilt nu i början av terminen faller sig andra- och tredjehandsboende naturligt, säger Caroline Sundberg, ordförande för Sveriges förenade studentkårer (SFS).

Annonssajten Blocket har för TT:s räkning tagit fram statistik över utannonserade hyror för ettor i andra hand i landets stora studentstäder. På samtliga elva orter stiger hyrorna.

Sidojobb
-Med studielån på strax under 10 000 kronor blir det svårt för studenter, särskilt i Stockholm, att fullt ut fokusera på sina studier och få ekonomin att gå ihop. Man behöver troligen att ett jobb vid sidan av för att finansiera sina studier och då är det förstås svårare att prestera fullt ut, säger Caroline Sundberg.

-Vi tycker förstås att det är tråkigt att inte alla studenter får möjlighet att lägga den tid som behövs på sina studier, säger Sundberg.

Tidigare i sommar presenterade en rapport från branschorganisationen Studentbostadsföretagen som visade att det fattas omkring 20 000 studentbostäder runt om i landet, cirka 3 000 fler än för fem år sedan.

Anders Cronqvist, kommunikationschef på Stockholms studentbostäder, SSSB, säger att lösningen för många är att tränga ihop sig flera stycken i studentrum som egentligen är avsedda för en person. Andra biter sig kvar i föräldrahemmet. Men för åtskilliga är det bara lägenheter eller rum på andrahandsmarknaden som är möjliga.

Otrygghet
Hos SSSB kostar ett rum med egen dusch och toalett, men med gemensamt kök i en studentkorridor omkring 3 000 kronor i månaden. En etta med eget pentry kostar en dryg tusenlapp mer. Den utannonserade snitthyran för en etta i Stockholm var i våras 7 048 kronor.

Men det är inte bara hyresnivån som är problemet med andrahandskontrakt.

-Även otryggheten i att veta hur länge man ska få bo kvar - 'var ska jag bo nästa månad?' - tar bort kraft och koncentration från studierna, säger Caroline Sundberg.