Ett trapphus är ofta en oprioriterad passageyta. Arkitekten, fastighetsägaren och byggaren fokuserar på fasaden, lägenheterna och på initialkostnader. Men det behöver inte vara så. Omsorg kan läggas även i trapphuset och kan ge huset och lägenheterna mervärde.
I Svedmyra bygger Serneke nya bostadshus åt Familjebostäder och det är Amneby Forslund arkitekter som ritar byggnaderna. De har elva entréer med tillhörande trapphus. Hade det varit en standardprojektering hade kanhända väggarna varit i målad betong, men just i det här projektet är det annorlunda. Man har satsat lite extra på trapphusen och beslutat att de ska få fondväggar i mosaik. Dessutom ska även tvättstugan få mosaik.
Lokalt mosaikföretag
De som fått uppdraget att skapa mosaikväggarna är ett Stockholmsbaserat företag, Mosaic Sweden. Företagets förgrundsgestalter är Emelie Solklippa och Hanna Westin Skogh. De har hållit på med mosaiken ett antal år, har ett exklusivt sortiment i sitt showroom på Artillerigatan och ett antal återförsäljare av mosaik över hela landet. De håller kurser i hur man gör och utför även projekt som detta. Ett annat projekt de utfört var i Lindhagens allé där de utsmyckade fyra entréer åt JM med lustgårdsmotiv.
Arbetar med tema
Hanna Westin Skogh berättar att Mosaic Sweden ofta arbetar utifrån ett tema. I fallet Lindhagen föll det sig naturligt med lustgårdsmotiven då kvarteret från början kallades just Lustgården.
- Vi vill att den som kommer till platsen ska bli glad att upptäcka mosaikerna. Här i Svedmyra har vi tänkt oss ett annat naturnära tema baserat på de fyra årstiderna. Först var vi ute i omgivningarna för att få inspiration till motiven. Vi ville gärna att det skulle kännas nordiskt. Vi ville också få in djurmotiv i kompositionen, så det kommer att finnas i alla fall tio olika djur på plats. Det är dock inte meningen att de ska vara för uppenbara. De boende och besökare ska få upptäcka dem efter hand är det tänkt, säger Hanna.
Digitalt och handklippt
Hur går det till att göra en mosaikvägg då? Hanna berättar att det är en kombination av digital teknik, hantverk och konst.
- Det börjar med att vi fotograferar det motiv vi vill utgå ifrån i designen. Fotot skickar vi sedan digitalt till den av våra leverantörer som håller till i Kina. De förvandlar digitalt bilden till 8x8 millimeters rutor som överförs till faktiska mosaiknät som de skickar tillbaka till oss. Här hemma har vi tänkt ut vilka motiv vi vill komplettera med och har skisser klara. De motiven handklipper vi och monterar här i Stockholm. När allt är klarmonterat på nät åker vi ut och monterar mosaiken på plats, med fogning och allt. Vi monterar mosaik i offentliga miljöer med extra fokus på tålighet. När mosaiken väl sitter där blir en sådan vägg väldigt hållbar. Fogarna ska helst vara i epoxi vilket håller bäst i offentliga sammanhang, berättar Hanna.
Motiven i Svedmyra
I Svedmyra kommer det att vara två vårmotiv, tre sommarmotiv, tre höstmotiv och tre vintermotiv på väggarna. Sedan tillkommer tvättstugemotivet. Varje vägg kommer att vara 2,4 meter hög och 2,3 meter lång. Vårmotiven har björkstammar och vitsippor som bas. Handklippta vitsippor, en groda och en bäver kommer att läggas till. Sommarmotiven är skog och järnväg med tillägg av uggla, linneor, skogsmus, rallarrosor och fjärilar. Höstens skogsmotiv förstärks med rådjur, hare, höstlöv och en sparv. Vintern förgylls av kråkor, en varg och en hermelin.
- Vi hoppas att man inte upptäcker tilläggen direkt utan att upptäckarglädjen kommer lite senare, menar Hanna.
Framtid och namn
Arkitekterna har varit med i processen redan ifrån början, berättar Hanna.
- Det är tänkt att vi ska kunna börja montera mosaiken i slutet av 2016 om schemat i projektet håller som det ska. Vi ska också placera en liten skylt vid mosaiken alternativt integrerad i den för att ange att det är vi som skapat den. Varje mosaikvägg ska också få en titel, men namnen har vi ännu inte bestämt. Vi har förstås ännu lite tid på oss fram till nästa år, avslutar Hanna.
Att välja mosaik som material är ur historisk synvinkel förstås en klassiker sedan tusentals år. De grekiska och romerska mosaikerna är berömda och ur hållbarhetssynpunkt bevisar de även att mosaik är av fastighetsägaren och arkitekterna ett gott val. Ur upplevelsesynpunkt är det förstås givet.