Från och med den här veckan måste bankerna redovisa vilka boräntor kunderna faktiskt betalar - inte bara listpriserna. Syftet är att det ska bli lättare att jämföra priser. Men det finns fortfarande fallgropar.
Att förutsäga vilken ränta man ska få sitt bolån har varit svårt, nästintill omöjligt. Gapet mellan den ränta som bankerna officiellt angivit och den ränta som gått att få för den som varit tuff i förhandlingen har varit stor. Men från och med juni är bankerna tvingade att också ange genomsnittsräntan.
-Det här är en jätteviktig reform. Bankernas listpris har egentligen varit ett tak, men många kunder har trott att det är listpriset som gäller, säger Annika Creutzer, fristående privatekonomisk expert.
Men även om snitträntor ökar öppenheten, varnar Annika Creutzer för att man riskerar att jämföra äpplen och päron. Till exempel kommer det inte synas hur lång tid en viss ränterabatt gäller. Tidsbegränsade "specialerbjudanden" kan ge en skenbart låg snittränta.
-Det gäller att inte stirra sig blind på den allra sista tiondelen när man jämför bankernas räntenivåer. Hur lång tid man får rabatt är jätteviktigt, säger Annika Creutzer.
Hur lång tid rabatt ges varierar mellan bankerna. Även ett antal andra villkor skiljer långivarna åt, till exempel om man kräver att kunden ska flytta alla sina affärer för att få rabatt eller inte. Det gör att snitträntor inte nödvändigtvis fungerar för prisjämförelser.
Några av bankerna har tjuvstartat och anger sina snitträntor för april. Skillnaderna mellan snitträntan och listpriserna varierar. Men gapet ligger grovt räknat mellan 0,2 och 0,4 procentenheter. För varje lånad miljon betyder det tusenlappar i skillnad mellan den angivna listräntan och den förhandlade räntan.
Leif Karlsson, chef för låneprodukter på Swedbank, säger att en fördel med att införa redovisning av de faktiska snittpriserna är att man får en bra möjlighet att diskutera vilka parametrar som påverkar vilken ränta den enskilda kunden får.
-Boräntan är i grund och botten individuell och påverkas av faktorer som lånets storlek och lånet storlek i förhållande till bostadens värde, inkomster och amortering och vilka andra affärer vi har med kunden, säger Karlsson.
(TT)