Bromsen i på bostadsmarknaden

Foto: Christer Wiik

Intresset för att köpa bostad stiger igen. Men priserna ligger i det närmaste stilla.

-Vi har en väldigt annorlunda situation jämfört med för ett år sedan, säger Per-Arne Sandegren på Svensk Mäklarstatistik.

Priserna på bostadsrätter har sjunkit med två procent det senaste kvartalet, jämfört med föregående tremånadersperiod.

I augusti steg priserna med i genomsnitt en procent. Men i Stockholm, där en stor andel av bostäderna säljs, låg de stilla, visar de senaste siffrorna från Svensk Mäklarstatistik.

-Vid den här tiden förra året hade priserna tagit fart efter sommaren. Höstruschen har inte infunnit sig, säger analyschef Per-Arne Sandegren.

Villapriserna var oförändrade i augusti.

På sommaren råder alltid viss stiltje på bostadsmarknaden, med få affärer och små prisrörelser. Men de senaste åren har marknaden tagit fart direkt efter semestrarna. Nu ser branschen volymökningar, men utan samma prisökning.

-Intresset har kommit igång. Det är mycket människor på visningarna och den osäkerhet vi märkte av i samband med amorteringskravet har släppt. Priserna stiger inte, men de sjunker inte heller i kort perspektiv, säger Lars-Erik Nykvist, vd på Fastighetsbyrån.

En central siffra att titta på är årstakten för prisförändringarna, det vill säga hur mycket dyrare bostäderna är jämfört med för ett år sedan. Den låg i augusti på sju procent för bostadsrätter i hela riket, att jämföra med 12 procent för ett år sedan. Och i Stockholm och Göteborg har utvecklingen varit ännu mer dramatisk, med nedgångar i årstakten från 17 till två procent i centrala Stockholm och från 21 till sju procent i centrala Göteborg.

Malmö sticker dock ut med fortsatta prisuppgångar på över tio procent.

Per-Arne-Sandegren bedömer att amorteringskravet som trädde i kraft i juni har haft en viss psykologisk effekt de senaste månaderna. Men bankerna hade i praktiken redan infört reglerna innan.

-Visst spelar amorteringskravet in, men de fundamentala faktorerna som lett till de här kraftiga prisökningarna finns kvar. Det vill säga historiskt låga räntor, kraftig inflyttning till städerna och relativt sett en än så länge låg nyproduktion, säger han.

(TT)