På nya Midgårdsbadet i Sigtuna är den avancerade och varierade plattsättningen en viktig del av miljön. Projektet var ett fruktbart samarbete mellan två erfarna hantverkare i regionen.
För plattsättaren är ett nytt badhus den kanske största utmaningen skrået erbjuder. Den känsliga badhusmiljön är helt beroende av en skickligt utförd och väl fungerande sten- och keramikläggning. Hantverksarbetet är förbundet med noggranna branschregler för att säkra täta våtutrymmen som håller över tid, inte bara i själva bassängerna utan över de flesta golv- och många väggytor.
– I grova drag fungerar de flesta våtutrymmen i ett badhus som ett privat badrum, men belastningen är förstås mycket mycket hårdare. Och för till exempel varmbad och ångbastu gäller andra förutsättningar, som bland annat kräver starkare tätskikt.
Det säger Per Olander, vd för Alsike Plattsättning AB som tillsammans med Stockholms Plattsättning AB utfört plattsättningen på nya Midgårdsbadet i Sigtuna.
– Ett stort projekt under kort tid. Vi lade fem tusen kvadratmeter keramik och sten under fyra och en halv månads tid, och det var mycket mer än vanlig plattsättning: många olika mosaikpartier och oregelbunden skiffersten på flera golv.
Resultatet är en ovanligt vacker och varierad badhusmiljö där de olika delarna har sin egen karaktär: motionsbassängen med bubbelbadhörna, rehab- och relaxavdelningar mosaiker och skiffergolv och småbarnsbad med glada mosaikmönster.
En särskild utmaning erbjöd två mindre rehab- och undervisningsbassänger med höj- och sänkbar botten, i form av en plåtkonstruktion som installerades efter att plattorna satts.
– När vi satte plattorna hade vi ett spelrum på endast 0-3 millimeter. Mer än 3 millimeter mellan plåt och plattor skulle innebära risk att klämma fingrar eller tår. Det gällde att betongen var riktigt plant gjuten för att det skulle fungera, berättar Per Olander.
Stockholms Plattsättning och Alsike Plattsättning har plattsatt badhus tillsammans tidigare, och har fler gemensamma projekt på gång.
– För ett och ett halvt år sedan gjorde vi renoveringen av Beckomberga simhall tillsammans, och i mars påbörjar vi ett riktigt stort projekt tillsammans med Högsbo Plattsättning från Göteborg: Umeås nya badhus på 12 000 kvadratmeter.
Plattsättning av Midgårdsbadet
- Den nybyggda inomhusdelen till Midgårdsbadet i Sigtuna invigdes i september 2014.
- Plattsättningen utfördes av Stockholm Plattsättning AB och Alsike Plattsättning AB i samarbete.
- Badhuset består av: motionsbassäng 25x21 meter, 2 bassänger 13x6 meter med höj-/sänkbar botten, 2 småbarnspooler, rehab- och relaxavdelningar med bastu/ångbastu, omklädningsdel med bastu/dusch/25 WC-utrymmen.
- Plattsättningen i Midgårdsbadet är mycket varierad, med bland annat olika sorters mosaikytor och mosaikmönster, skiffergolv och konstnärliga utsmyckningar.