Fritidsfokus i Sigtuna

Sigtuna kommun i norra Storstockholm har under de senaste åren satsat på att utveckla sport- och fritidsmöjligheterna. Nu står ytterligare en sporthall färdig – Steningehöjden – och snart invigs det splitternya inomhusbadet vid Midgårdsvallen.

Sigtuna har drygt 43 000 invånare. Under de senaste mandatperioderna har de styrande politikerna i Sigtuna – Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet – aktivt arbetat för att bygga ut sport- och fritidsmöjligheterna i kommunen. Steningehöjdens sporthall har projekterats speciellt för basket- och gymnastikaktiviteter, något som hittills har saknats i kommunen, och vid Midgårdsvallen som är ett stort aktivitetscenter ligger Midgårdsbadet med en helt ny inomhusdel. 

– En målsättning med utformningen har varit att Midgårdsbadet ska integreras och smälta ihop med de befintliga byggnaderna samtidigt som det ska ha en egen karaktär, sticka ut och annonsera sig mot väg 263, säger arkitekt Lena From på PP Arkitekter.

Pekka Widergren, fritidschef i Sigtuna kommun, bekräftar att det har varit viktigt att placera det nya inomhusbadet helt intill utomhusdelen.

– Midgårdsbadet är till för både äldre och yngre och ska fylla olika behov hos kommuninvånarna, säger han. Att koppla ihop utomhus- och inomhusbadet på det här sättet ger stora möjligheter. Man kan till exempel tänka sig att ta upp en isvak ute under vintern eller att komplettera med en bastutunna.

Den nya byggnaden tjänar som entré även till utomhusbadet och på vägen passerar besökarna serveringarna. Köket servar foajén, det nya bassängrummet, relaxavdelningen och utomhusbadet.  Byggnaden är klädd med liggande rödbrun träpanel liksom övriga byggnader på Midgårdsvallen och har pulpettak samt stora glaspartier ut mot vägen. Kvällstid kommer blå belysning i vattnet att reflekteras upp i den stora takytan och ses från vägen.

Steningehöjden sporthall stoltserar med en inomhusyta på 1 000 kvadratmeter som kan bli 1 300 kvadratmeter när vikväggarna skjuts bort. Här finns hoppgropar med upp- och nedsänkbara madrasser, tumblinggolv, trapetser, ett åtta meter högt tak och golv som är specialanpassat för basket. Utvändigt är hallen klädd med träpanel som är snedställd 30 grader och sprutmålad i faluröd slamfärg. Panelerna går igen invändigt.

– Utmaningen var en minimal tomt och den givna formen på hallen i detaljplanen. Vi ville lägga till något annorlunda och samtidigt använda ett hållbart material. Det har varit ett roligt jobb, där samarbetet med kommunen fungerat väldigt bra, säger Caroline Trolle på Sweco Architects.

Funktionalitet, design och miljöhänsyn har varit viktiga moment för kommunen i planeringen av de båda fritidsanläggningarna. Bland annat har Steningehöjden en bergvärmeanläggning som ska försörja inte bara sporthallen utan också den planerade skolan och förskolan invid.

– Miljöcertifiering enligt Miljöbyggnad Silver var målet för sporthallen och enligt våra beräkningar uppfylls kraven. Arkitektoniskt sett är båda projekten utformade för att smälta in i sina omgivningar, säger byggprojektledare Leif Andersson på Sigtuna kommun.

Den 7 september invigs nya Midgårdsbadet och Steningehöjden sporthall beräknas vara invigningsklar i augusti.

Fakta Midgårdsbadet
Kommunalt bad i Märsta med nybyggd inomhusdel. Huvudbassäng på 25 meter med åtta banor. Undervattensbassäng med höj- och sänkbar botten, rehabbassäng och barnpool. Gymmaskiner och relaxavdelning. Öppet från mitten av maj till mitten av september.

Byggherre: Sigtuna kommun
Byggnadsentreprenör: Peab Sverige AB
Bygg- och projekteringsledning: Byggledare i Roslagen AB
Arkitekt: PP Arkitekter AB
Bruttoyta: 5 490 kvadratmeter (2 plan)
Byggkostnad: 185 miljoner kronor
Byggtid: 17 månader

Fakta Steningehöjden sporthall
Nybyggd sporthall i Steningehöjden, ett nytt bostadsområde mellan Märsta och Sigtuna. Rymmer 750 personer, har 200 utfällbara läktarplatser. Tillhörande domarrum, personalrum, café, omklädningsrum och toaletter. Avsedd för skolverksamhet och föreningsverksamhet. Sigtuna basket och gymnastikföreningen Sigtuna-Märsta har varit med under projekteringen.

Byggherre: Sigtuna kommun
Generalentreprenör: Andersson Company Byggnads AB
Arkitekt: Sweco Architects AB
Landskapsarkitekt: Markitekten AB
Bruttoyta: 2 350 kvadratmeter
Kostnad: cirka 50 miljoner kronor
Byggtid: 15 mån