Risken för en överhettad bostadsmarknad i storstäderna har minskat, enligt SBAB:s Mäklarbarometer. Folkomröstningen om britternas utträde ur EU får många att tveka inför att köpa hus och lägenhet, enligt Tor Borg, chefsekonom vid SBAB.
Brexit får konsekvenser också för bostadsmarknaden, enligt Tor Borg. I en undersökning har banken frågat fastighetsmäklare i Stockholm, Göteborg och Malmö om hur de ser på prisutvecklingen på bostäder de kommande fem åren.
Enligt mäklarnas förväntan ökar priserna på bostadsrätter och småhus med i genomsnitt 4,5 procent per år under de närmaste fem åren. En nedgång jämfört med mätningen i fjol och en bra bit under prisutvecklingen på bostäder i storstäderna de senaste fem åren.
Undersökningen gjordes före brexit, men enligt Tor Borg kommer brexiteffekten att ytterligare dämpa bostadsmarknadens överhettning.
-Både hushåll och företag som står i begrepp att göra större investeringar och inköp som bostad eller bil tenderar att avvakta i osäkra tider. Ser man några månader framåt kan brexit leda till att priserna på bostadsmarknaden faller. Men förmodligen är det tillfälligt, säger han till TT.
Att förväntningarna på bostadspriser dämpades även före brexit tror Tor Borg är naturligt efter flera års stigande bostadspriser. Nya amorteringskravet spelar också en viss roll, gissar han.
-Före amorteringskravet tenderade människor att tidigarelägga bostadsaffären. Man ville göra affär innan amorteringskravet trädde i kraft. Efter brexit flyttar folk snarare fram affären.
I övriga delar av landet tror Tor Borg inte på någon märkbar svängning på bostadsmarknaden. Orsaken till att Malmös pristrend fortsätter i samma takt som förut gissar han beror på att prisutvecklingen tidigare har varit mer dämpad där än i Stockholm och Göteborg.
Mäklarnas förväntningar brukar ha effekt på de verkliga bostadspriserna, enligt Tor Borg.
-Bostadsmarknaden är känslig för vilka förväntningar köpare och säljare har på framtida utveckling av boendekostnader. Det kan slå igenom i priserna.
(TT)