Totalt gick Friends Arena 269 miljoner kronor i förlust förra året. Något som innebär en fortsatt förlustaffär för Solna stad, och skattebetalarna som fick betala 45 miljoner kronor, skriver StockholmDirekt.
Tittar man bara på minustposterna i boksluten för Arenabolaget räknas de samlade förlusterna till 144 miljoner kronor, sedan 2008, enbart för Solnas del.
– Bara fjolårets förlust på 45 miljoner kronor motsvarar skolgången för 500 elever i Solna, säger Miljöpartiets gruppledare Bernhard Huber, till stockholmDirekt.
Enligt Bernhard Huber saknar Solnas politiker insyn i vad som egentligen händer i Arenabolagets styrelserum och samtliga gruppledare i kommunstyrelsen, utom Bernhard Huber, har skrivit på sekretessförbindelser där Solna representeras av stadsdirektören Kristina Tidestav. När Tidestav informerar gruppledarna om vad som händer i Arenabolaget får Bernhard Huber lämna rummet.
Samtliga partier är eniga om attdra sig ur engagemanget i Friends Arena. Frågan är bara när och hur.
– Vi har aldrig sett det som en kommunal kärnverksamhet att äga eller driva en arena, säger kommunstyrelsens ordförande Pehr Granfalk (M).
Samtidigt menar han att det inte var ett misstag att Solna gick in som delägare i Friends Arena.
– Det är väl investerade pengar. Solna har fått Arenastaden, Mall of Scandinavia och om några år byggs tunnelbanan. Om inte Solna hade gått in hade ingen annan heller gjort det.
Solnas aktieinnehav i Arenabolaget är bokfört till 237 miljoner kronor där den sammanlagda förlusten för 2015 var 269 miljoner kronor. Detta betyder att Solnas del av förlusten ligger på 45 miljoner. Frågan är vad aktierna i ett bolag som går med hundratals miljoner i förlust egentligen är värda.
Både Arne Öberg och Bernhard Huber vill se ett snabbt slut på Solnas engagemang i Arenabolaget.
– Det är inte en dag för tidigt men många miljoner för sent, avslutar Arne Öberg