The Lab börjar bli klart i Solna

Rendering på projektet som är tänkt att vara klart i januari 2017. Bild: Brunnberg & Forshed Ark. kontor

Projektet The Lab håller på att byggas i Solna och omfattar 266 lägenheter fördelade på tre huskroppar. Projektnamnet syftar bland annat på Statens Bakteriologiska Laboratorium (SBL) verksamhet som tidigare bedrevs i området.

SBL:s byggnader ritades av Gunnar Asplund och är sedan 1993 ett byggnadsminne. Bostäderna kommer att vara ettor till treor och ligga inom spannet cirka 35 till 89 kvadratmeter.

Bygget har präglats av effektivt prefabricerat byggande. I mars 2015 började lettiska Skonto Prefab med att arbeta med projektet som underleverantör åt SSM Bygg & Fastighets AB som är bland annat totalentreprenör i projektet. Det Skonto Prefab har gjort är att leverera prefabricerade betongelement till bygget.

I projektet har det använts ett spektrum av armerade betongprodukter inklusive filigranplattor, halv-sandwichväggar samt tre lager väggar med målad fasad.

För att hålla tidplanen lyckades Skonto Prefab bland annat att få till två stycken monteringsteam utrustade med bland annat en separat kran vardera. I skrivande stund är två av de tre husen hus byggda och till september 2017 är bygget beräknat att vara klart.