En färsk rapport från Hyresgästföreningen visar att bostadsbristen i Stockholms län är allvarlig: det saknas 60 584 bostäder, och för att täcka detta behov måste minst 20 116 bostäder byggas årligen.
Rapporten "Räkna med bostadsbrist" ger en detaljerad översikt på kommunnivå och introducerar en ny beräkningsmodell som utgår från det faktiska nuvarande bostadsbehovet, istället för att baseras på osäkra framtida prognoser.
Hyresgästföreningen släpper en ny rapport om bostadsbristen i regionen.
– I vårt län är bostadsbristen störst i hela landet och det saknas över 60 500 bostäder. Rapporten visar tydligt att flera kommuner har ett stort underskott. Trots påståenden om minskat behov, måste vi istället fortsätta öka byggtakten på många håll för att säkerställa bostäder för alla. Bostadsbristen i Stockholmsregionen är ett gemensamt ansvar som alla kommuner måste ta, och det fungerar inte om vissa inte bidrar alls, säger Susanne Sjöblom, ordförande för Hyresgästföreningen i region Stockholm, och fortsätter:
– Som flera undersökningar visat, och även genom vittnesmål från hyresgäster vi samlat in under vår senaste namninsamling för rimliga hyror, är behovet av fler hyresrätter med rimliga hyror stort. Det räcker inte med dyra bostadsrätter; vi behöver bostäder där människor har råd att bo.
Rapporten "Räkna med bostadsbrist" går igenom hur olika aktörer i Sverige, inklusive Boverket, länsstyrelser och banker, idag beräknar bostadsbrist och byggbehov. Ett genomgående resultat är att nuvarande metoder ofta anses svåra att förstå och använda för många kommuner. Därför presenteras en alternativ metod som kan hjälpa kommuner att planera bättre och fördela byggandet mer rättvist. Förutom den nya beräkningsmodellen föreslår rapporten att staten bör ta ett större ansvar för samordning och finansiering av bostadsbyggande för att göra byggmålen realistiska.
– Vi måste räkna rätt för att kunna bygga rätt. Och det måste vara enkelt för kommunerna att göra det. Det är inte rimligt att samhällets viktigaste infrastrukturfråga – bostäder – styrs av osäkra prognoser och otydliga mått. Vår modell är tänkt som ett konkret verktyg som varje kommun kan förstå, använda och följa upp, säger Ragnar Bengtsson, rapportförfattare och bostadspolitisk analytiker på Hyresgästföreningen.
Förklaring: Byggbehoven beräknas utifrån genomsnittet av antalet tillkommande bostäder de senaste fem åren, där nybyggnation och ombyggnation räknas in, samtidigt som rivningar dras av. Dessutom läggs en tiondel av den befintliga bostadsbristen för varje kommun till det beräknade byggbehovet. Dessa siffror baseras på data fram till och med 2023, vilket innebär att de inte tar hänsyn till en ökad befolkningstillväxt.