Lösningar för Entreprenad- och upphandlingsformer diskuteras i Snåret

Jan-Olof Edgar och Stefan Kindeborg gästar senaste avsnittet av podcasten Snåret. Bild: Svensk Byggtjänst

Entreprenad- och upphandlingsformer leder till mycket förvirring. De är tätt sammankopplade och gränserna är inte alltid tydliga. Under ledning av Viktor Ginner har Svensk Byggtjänsts podcast Snåret har därför försökt reda ut begreppen.

Gästerna Jan-Olof Edgar, utvecklingsstrateg på Svensk Byggtjänst och entreprenadupphandlaren Stefan Kindeborg från Stockholmshem, erbjuder även lösningar för hur en begreppsreform kan förenkla.

– Jag tror att förvirringen beror på att ordet entreprenad förekommer både inom upphandlings– och entreprenadformer. Men det finns enkla minnesregler för att nöta in vad som är vad, förklarar Jan-Olof Edgar.

Framtidens entreprenadformer

Som kunskapsföretag i samhällsbyggnadsbranschen har Svensk Byggtjänst en utbildande roll, men är också ett viktigt kugghjul för att bidra till att driva sektorn framåt.

– Det finns ingen anledning till att det egentligen ska vara så komplicerat. I samband med revideringen av standardavtalen har vi på Svensk Byggtjänst ett förslag om att slå ihop de olika entreprenadformerna till en enda. Med vår nya digitala beskrivningsteknik i AMA Funktion-projektet så är det väldigt lätt att skilja på det, berättar Jan-Olof Edgar.

Detta förslag mottogs positivt av avsnittets andra gäst, entreprenadupphandlaren Stefan Kindeborg.

– Det är en strålande idé. Så länge det i handlingarna flaggas för vem som är ansvarig för varje krav och det anges huruvida det är ett funktions- eller utförandekrav så kommer det bli en större tydlighet för alla kring vem som är ansvarig vid vilket moment.

Avsnittsinnehåll

I senaste Snåret besvaras klargörs även:

  • Entreprenadform: vem har ansvaret
  • Upphandlingsform: vem har avtal med vem
  • De två entreprenadformerna: utförandeentreprenad och totalentreprenad
  • Upphandlingsformer: generalentreprenad, delad entreprenad och samordnad generalentreprenad
  • Vem fattar beslutet
  • Skillnad på privat och offentlig upphandling
  • Vem tar risken
  • Hur avtalen ska skrivas

Lyssna på Snåret här!