Säkra balkonger med branschstandard

Är balkonger fyrkantigt? Inte alltid!

En balkong ska fungera i lika många år som huset eller lägenheten som den är byggd för. Denna plats för rekreation och naturkontakt, umgänge och extra utrymme kräver noggrann planering för att fungera som tänkt.

AV: SUSANNE RINGHEIM KILJE  |  FOTO: BALKONGFÖRENINGEN

Balkongföreningen i Norden arbetar sedan 2007 för att balkonger ska hålla en viss standard, vara säkra och användbara. Medlemmarna i föreningen måste uppfylla uppsatta krav, göra tester och skicka in räkneexempel på dimensionering av platta och räcke samt utföra tester innan de blir godkända som medlemmar.

- Säkerheten är jätteviktig. Vi vill ju inte att inglasningar ska trilla ur eller balkonger rasa ner. Därför ser vi till att uppfylla Boverkets regler för balkonger och balkongräcken samt för barnsäkerhet och så vidare. Det ska vara säkert att anlita en medlem i Balkongföreningen, säger Fredrik Hall Johansson, verksamhetsansvarig på Balkongföreningen i Norden.

Kravet att medlemmarna behöver göra omfattande tester och att testprotokollet måste godkänns av föreningen borgar för att branschstandarden hålls och att normer och regler blir följda.

bild

Balkonger ska tåla användning

Balkonger är alltid dimensionerade för att klara en viss grundbelastning. Men dimensioneringen och infästningen behöver anpassas till varje projekt utifrån projektets förutsättningar. Hänsyn tas till hur många personer som ska använda den, vad balkongen ska användas till och var i landet den ska monteras. Här handlar det om att beräkna vindlaster, tjocklek på betongplattan, infästningarnas placering och hållfasthet, armering, förankringar, bärkraft med mera.

- Allt detta finns det normer för och Balkongföreningens medlemmar är alltså insatta i vad som gäller. Det var fler olyckor innan det tydliga regelverket kom, säger Fredrik.

Balkongföreningen har utöver testmetoden ”Tung stöt på balkongen” och en tillhörande metodbeskrivning även tagit fram en testmetod för balkongräcken med stående pinnar. Syftet är att utformningen och dimensioneringen ska säkra att pinnarna inte kan böjas isär eller att barn fastnar med huvudet mellan dem.

bild
Inglasade balkonger med delvis perforering som ger både ett estetiskt tilltalande intryck och ett visst insynsskydd.
bild
Utanpåliggande balkonger sparar lägenhetsyta och är den vanligaste typen av balkonger nuförtiden.

Stor marknad

Marknaden för balkonger är stor – även om Boverket inte ställer krav på att boenden måste ha en balkong, till skillnad mot till exempel att det ska vara ett visst ljusinsläpp i en bostad.

- Inställningen i dag är generellt att man vill ha balkong. Det monteras många balkonger utanpå fasader där det inte har funnits några balkonger tidigare, särskilt i stora städer. Arkitektoniskt brukar dagens balkonger vara utanpåliggande eftersom man vill använda all tillgänglig yta till lägenheten, säger han.

Andra balkongtrender är att balkonger har blivit större med åren. Det är svårt att ange ett genomsnitt, men enligt Fredrik ligger nyare balkonger i flerbostadshus ofta på sex till tio kvadratmeter. Balkonger på arkitektritade privathus har blivit ännu större än tidigare. Ofta går de över ett helt plan och ger mer intryck av uteplatser än en traditionell balkong.  

- Du kan utforma en modern balkong i princip hur du vill – utifrån regler så klart. Vi tycker oss märka en återgång till stående pinnar i stål eller aluminium, där det enkla och rena får större utrymme. Många vill ha in mer ljus på balkongen och i lägenheten och då väljer man gärna just den lösningen, säger han.

 

bild
Glas och tegel tillsammans utgör en snygg brytning.

Populärt med glas

Andra, dyrare uppstickare är hela räcken i glas, något som kräver mer av stolpar och infästningar och ofta tjockare glas för att klara vindlaster och det faktum att folk lutar sig mot räcket.

Inglasade balkonger är populära och vanligen något som ägaren lägger till i efterhand. En inglasning ökar värdet på lägenheten och ger fördelen att balkongen kan användas lite mer: tidigare på våren och senare på hösten.

- För inglasning i efterhand behöver de som utför arbetet veta hur mycket balkongen klarar och vad glasen väger. Inglasningar blir aldrig helt täta, men de är ett bra väderskydd och du kan låta möbler och dynor stå ute året runt, säger Fredrik.

Alla balkonger bör besiktas, lämpligen vart femte år, enligt honom. Då kan man upptäcka sprickor i materialen, att räckena har tappat nitar eller att balkongen används på ett annat sätt än den var tänkt att användas. Det finns dock inga krav på besiktning.  

- Husen rör sig, balkongerna rör sig, frost kan påverka. Kanske används balkongen som en lagerplats. Jag anser att balkonger bör besiktigas löpande, säger han.

 

bild
Inglasning av balkongen ger ett klimatskydd och gör att balkongen kan användas under större delar av året.
bild
Stående pinnar i stål eller aluminium har fått ett uppsving.

Balkong i alla lägen?

Fredrik menar att nästan alla boenden kan ha en balkong. De enda hindren han ser är att byggnaden inte är dimensionerad för detta eller att balkongen hamnar på tok för nära grannen.  

Han rekommenderar starkt att, vid varje påtänkt balkongprojekt, anlita ett företag som är med i Balkongföreningen.

- Våra medlemmar och deras montörer är montageauktoriserade av föreningen och vet vad de gör. Det borgar för säkerhet från projektering till färdig balkong!

bild
Färgglatt vid Norra stranden i Ulricehamn.
bild
Färgglatt vid Norra stranden i Ulricehamn.

bild