Gåtan med fekalier i golvbrunnar löst

Ett SBUF-projekt initierat av Säker Vatten och Samsons rör i samarbete med KTH har nu svar på varför fekalier kommer upp i duschgolvbrunnar. Arkivbild

Vad är det egentligen som gör att fekalier kommer upp i duschgolvbrunnar i lägenheter, men inte i småhus, och hur kan problemen åtgärdas? Det har ett SBUF-projekt initierat av Säker Vatten och Samsons rör nu svar på tack vare ett nära samarbete med KTH.

Utvecklingsprojektet "Identifiering och åtgärder för bristande spolförmåga i avloppssystem" har i en laborativ miljö kartlagt problemen med brister i spillvattensystem i lägenheter, och tittat på lämpliga lösningar. Nu, två år senare, finns det en rad rekommendationer som gör att fekalier i golvbrunnar kan undvikas.

– I korthet handlar det om att fallet i duschspillvattenledningen bör vara minst 1 procent, att vattengången mellan WC och vertikal stam är rak, samt att stalpets orientering är 180 grader, säger Joachim Claesson, som ansvarat för projektet hos KTH energiteknik.

För att komma underfund med slutsatserna har projektet bland annat undersökt inverkan av spolförmåga för olika rördimensioner, inverkan av fall, luftningens inverkan, hur höjden från vattenlås och liggande ledning påverkat, samt påstickets vinkel och avstånd från WC.

Vi är väldigt glada över att ha hittat fungerande lösningar på problemet som är mycket besvärande för de drabbade och gäckat VVS-branschen länge. Det är ett genombrott som kommer att få stor betydelse, säger Stefan Ring, vvd för Samson Rör som initierat projektet.

I referensgruppen har 28 personer som representerar såväl VVS-branschen som byggföretag och branschorganisationer ingått, allt för att säkerställa att projektets resultat och kommande regler ska vara väl förankrade och tillämpbara.