Kista Open Art - vinnarna utsedda

Innan och efter. Foto: 500 Stockholm

I juni lanserades Kista Open Art – en konsttävling med syfte att främja en kreativ förändring på Kistas gator. Mer än 100 bidrag skickades in och nu har två vinnare korats - Blobb.TV och Magid Abdul-Karem.

Att åstadkomma en kreativ förändring på Kistas gator var målet med konsttävlingen Kista Open Art som lanserades innan sommaren. Konstverken skulle gå under temat “Creative change” och prispotten låg på 100.000 kronor till vardera vinnare för att förverkliga sitt bidrag. Inom loppet av en månad hade mer än 100 bidrag skickats in. Nu har två vinnare utsetts: virtual reality-kreatören under aliaset Blobb.tv och konstnären Magid Abdul-Karem.

bild
Magid Abdul-Karem.

Bakom tävlingen ligger Kista Limitless – ett initiativ startat av fastighetsägarna Atrium Ljungberg, Castellum, Corem, Revelop och Vasakronan, vars huvudsakliga syfte är att stärka området som kreativt nav och tillväxtmotor.

– Kista är platsen för företag i teknisk framkant. Kreativitet och innovation är två värden som alltid präglat området och som vi vill fortsätta att ta fasta på. Vinnarna kommer, utöver att förbättra stadsbilden för alla som vistas i Kista, framförallt att inspirera, säger Johan Thomsson, vd för Kista Limitless.

bild
Blobb.tv Foto: 500 Stockholm

Första offentliga Augmented Reality-konstverket i Stockholm

Blobb.TV är kreatören som ligger bakom vinnarbidraget för det vita huset på Blåfjällsgatan. Med målet att skapa ett verk som både förmedlar och förkroppsligar kreativ förändring har hon kombinerat traditionell illustration med det senaste inom visuell teknologi och animation. Resultatet är en fasadmålning som byter färg och skepnad när man betraktar den genom telefonens kamera. Konstverket kommer med sin innovativa form även bli det första offentliga Augmented Reality-konstverket i Stockholm.

– Mitt bidrag är på sätt och vis en hyllning till det kreativa, innovativa och föränderliga Kista som har stärkt mig i min bana som digital konstnär. Jag vill skapa ett verk som alla kan interagera med, från barn i Grönlandsparken till Ericsson-ingenjörer och högstadieelever på Järvaskolan, förklarar konstnären.

bild
Foto: Stockholm 500

Historia förvandlad till NFT

Vinnaren bakom det andra konstverket på den gråa väggen vid Grönlandsgången är konstnären Magid Abdul-Karem. Magid som inte bara konstnär, utan även sjuksköterska och energiingenjör, bor och arbetar i Kista. Med verket ”Steget vidare”, som visar Kistas tusen år gamla runsten i händerna på en astronaut, ger Magid ett historiskt uttryck för Kistas förändring. Verket kommer inte bara att realiseras fysiskt, utan likväl förevigas som en NFT (Non-Fungible Token) och kan på så sätt generera en intäkt som möjliggör ytterligare offentlig konst i Kista.

Båda konstverken kommer uppföras under det kommande året