Akademiska Hus bygger om Retziuslaboratoriet på Campus Solna

Foto: Jean-Baptiste Béranger

Campus Solna är en viktig del av den framväxande Hagastaden. Området, som kommer att binda ihop Stockholm och Solna, utvecklas till en levande ny stadsdel med boende, handel, tunnelbana, kultur och parkområden. Här går även samhälle, universitet och näringsliv samman för att skapa navet i Stockholmsregionens life science-kluster med fokus på forskning och vetenskap som förbättrar människors liv och hälsa. 

I nära samarbete med Karolinska Institutet öppnar Akademiska Hus upp Campus Solna för nya aktörer, och som ett led i det arbetet fortsätter satsningen genom att Akademiska Hus nu bygger om det cirka 24 000 m2 stora Retziuslaboratoriet. På den 13 000 m2 uthyrningsbara ytan skapas toppmoderna kontors- och labbmiljöer som med sitt strategiska läge i direkt anslutning till Karolinska Institutet även ger närhet till en rad andra myndigheter, företag och organisationer – alla med en koppling till utbildning och forskning inom medicin och hälsa.

– Campus Solna befinner sig i en mycket spännande utvecklingsfas. Genom att bygga om Retziuslaboratoriet erbjuder vi flera nya aktörer möjlighet att flytta till området och ta del av de centrala mötesplatser som skapas där studenter, forskare, besökare, företagare och start up-bolag kan sammanstråla för kunskapsutbyte, utveckling och innovation inom life science, säger Magnus Huss, marknadsområdesdirektör på Akademiska Hus.

I dagsläget arbetar, studerar och forskar mer än 4 000 personer på Campus Solna. Intresset för att flytta sin verksamhet till området är stort och Akademiska Hus har redan signerat avtal med flera företag som nu har eller inom kort kommer att flytta sina verksamheter till Campus Solna. För Retziuslaboratoriet pågår redan flertalet diskussioner med hyresgäster.

Akademiska Hus investerar 275 miljoner kronor i ombyggnationen, som består av två etapper. Den första omfattar upprustning och uppgradering av byggnadens generella och gemensamma tekniska funktioner såsom klimatstyrning, värme och ventilation, medan de nya kontors- och labbmiljöerna byggs i den andra etappen. Som en led i Akademiska Hus hållbarhetsarbete kommer Retziuslaboratoriet att inventerats med målsättningen att ta tillvara och återbruka delar av de befintliga materialen.

Inflyttning i Retziuslaboratoriet planeras ske från och med början av 2021.