Amorteringskrav kan bli flexibla

Foto: Flickr/iammadforit
Foto: Flickr/iammadforit

Nya amorteringskrav för bolån kommer troligen inte att träda i kraft förrän sommaren 2016, enligt regeringen. Dessutom kan kraven bli mera flexibla för nya bolånekunder.

Sedan Finansinspektionen i våras tvingades dra tillbaka sina nya amorteringskrav av rättsliga skäl har regeringen och oppositionen förhandlat om ett nytt förslag. Förhandlingarna har stött på problem, vilket gör att de drar ut på tiden.

-Det har kommit frågor från oppositionen om att rikta amorteringskraven mot banken som helhet istället för mot de enskilda låntagarna. Vi vill se över det alternativet, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP) till TT.

Nästa sommar
I juni trodde han att regeringen skulle kunna presentera ett förslag "före sommaren" i år. Nu har han tvingats skjuta fram datumet.

-Vi hoppas att en proposition kan klubbas under våren, säger han.

I samtalen med regeringen är det Kristdemokraterna (KD) som tagit upp idén om att låta amorteringskraven gälla en hel banks samlade låneportfölj. Idén presenterades först av intresseorganisationen Villaägarna i våras.

-Vi från Alliansen vill ge bankerna lite större flexibilitet att utforma amorteringskraven än vad som medges i förslaget från Finansinspektionen, säger Jakob Forssmed, ekonomiskpolitisk talesperson för KD.

Flexibelt
Enligt KD skulle en fördel med en sådan variant vara att bankerna får möjlighet att utforma detaljerna i amorteringsplanen i dialog med kunderna.

-Det skulle till exempel ge banken möjlighet att göra det mera förmånligt att amortera på lånet genom att då erbjuda en bättre ränta. I dag är det ibland precis tvärtom så att de som har stora lån får större rabatter på sina räntor, säger Forssmed.

Enligt Finansinspektionens förslag skulle hushåll som har en belåningsgrad på över 70 procent av bostadens marknadsvärde tvingas amortera 2 procent per år och därefter 1 procent årligen tills lånet ligger under hälften.

Brett stöd
Finansmarknadsministern siktar på att nå en bred överenskommelse.

-Det är viktigt att det inte blir ett beslut med minsta möjliga majoritet, som måste rivas upp om ett år, säger Per Bolund.

Han hoppas att ett lagförslag ska kunna klubbas igenom i riksdagen under våren.

-Vi ska hantera det här så skyndsamt som möjligt och hoppas att en ny lag kan börja gälla senast vid halvårsskiftet nästa år.