Ny byggmetod spar pengar och köer

Bron som nu skjuts på plats vid Rotebro är 325 meter lång och väger 6360 ton. Illustration: MBP / Mats Björklund Produktion
Bron som nu skjuts på plats vid Rotebro är 325 meter lång och väger 6360 ton. Illustration: MBP / Mats Björklund Produktion

En 325 meter lång bro av stål och betong ska flyttas 22 meter med hjälp av domkrafter, teflon och spensalva. Trafikverket är på väg att avsluta jobbet med att byta ut de uttjänta motorvägsbroarna på E4 vid Rotebro norr om Stockholm.

När broarna på E4 vid Rotebro norr om Stockholm skulle upphandlas bestämde sig Trafikverket för att inte styra hur bygget skulle gå till, utan att istället beställa vad det som skulle bli resultatet. En bro med tydliga funktionskrav. Arbetssättet kallas att agera som renodlad beställare.

– På det sättet kunde vi ta tillvara leverantörens idéer om nya arbetssätt, säger Anna-Maria Erlandsson, Trafikverkets projektledare. Vi gör på det här sättet för att förvalta skattepengarna på ett bra sätt. Pengarna vi sparar kan vi använda till mer underhåll och nya investeringar i väg och järnväg.

NCC kom med det vinnande förslaget. Den vanliga metoden är att bygga en tillfällig bro dit trafiken leds om medan den nya byggs. Istället har man byggt en permanent bro i ett tillfälligt läge, som sedan flyttas till rätt plats. Vinsten är bättre framkomlighet och lägre kostnad.

Dessutom kan broarna bytas under pågående trafik. Det gör stor skillnad vid Rotebro, där motorvägen går över järnvägen på en av Sveriges största knutpunkter.

Korsningen mellan E4 och järnvägen vid Rotebro är en av Sveriges mest trafikerade punkter. På en dag passerar 95000 fordon på vägarna över och under broarna, och 600 tåg på järnvägen under broarna. Fler än 300 miljoner resor har skett förbi platsen under de fyra år broarna byggts.

Tack vare byggmetoden påverkas trafiken bara nu, under tre veckor sommaren 2015, strax före färdigställandet.

– Sedan är vi inte tillbaka förrän 2135, säger Anna-Maria Erlandsson. Det är ungefär då vi räknar med att behöva byta broar igen.

 

Fakta:
* Bron som nu skjuts på plats är 325 meter lång och väger 6360 ton.
* För att flytta bron till sitt rätta läge placeras stålbalkar ut. På balkarna monteras stativ med domkrafter som lyfter upp bron. Därefter trycker andra domkrafter på bron i sidled, och bron rör sig sakta mot sitt rätta läge. Därefter sänks bron ner på pelarna. Till sist monteras anslutningarna mellan bron och fast mark.
* Kontaktytorna mellan bro och balkar är belagda med teflon och smorda med spensalva för att minska friktionen.
* Hela sidolanseringen beräknas ta tre veckor och bron flyttas 22 meter.