Stockholm står som bekant inför en rekordstor utbyggnad av tunnelbanan. Totalt ska nio nya underjordiska stationer fördelas över nitton kilometer nya spår i samtliga väderstreck. Nu har projekten tagit sig till den punkt när man vet var de flesta stationerna ska placeras.
Det är Stockholms läns landsting som ansvarar för den största utbyggnaden av Stockholms tunnelbana i modern tid, med 19 kilometer nya spår och nio nya stationer fördelade på fyra sträckningar. Omkring år 2025 ska tunnelbanan rulla till och från Nacka centrum och söderort, Barkarby station och Arenastaden. Därtill ska ny depå byggas, signalsystem och fordon upphandlas. Notan för utbyggnaden hamnar på totalt 25,7 miljarder kronor och finansieras gemensamt av staten, Stockholms läns landsting, Stockholms stad, Nacka kommun, Solna stad och Järfälla kommun. I överenskommelsen ingår också ett stort antal bostäder, totalt 78 000, som ska byggas längs de nya tunnelbanestråken.
Lokaliseringsutredning klar
I oktober 2014 avslutades samtliga upphandlingar för projektering och planering av utbyggnaden av nya tunnelbanan, varvid de fyra projekten gick in i en ny fas, med fortsatt projektering och samråd kring tunnelsträckningar och stationslägen.
Riggert Anderson, förvaltningschef för den nya förvaltningen för utbyggnad tunnelbana som bildats av Stockholms läns landsting, SLL, berättar vidare:
- Tidigare i år har vi genomfört en lokaliseringsutredning där man bestämt var stationerna i stora drag ska placeras, men nu behöver man gå vidare för att kunna planera i mer exakt detaljerad nivå, men även för att få fram information om vilket markbehov vi behöver, i synnerhet under ytan, för att gå vidare i de olika delprojekten.
- I alla projekt arbetar vi nu intensivt för att ta fram underlagsbeslut som ligger till grund för de tillstånd som behövs för att bygga ut de aktuella tunnelbanesträckningarna; järnvägsplan, detaljplan samt miljödomar, säger Riggert Anderson.
Nybyggaranda i Barkarbystaden
För att få en medurs beskrivning av tunnelbaneutbyggnaden börjar vi här i nordväst. Denna utbyggnadsetapp handlar om att förlänga den idag nordvästligaste stationen på dagens Blå linje, Akalla, i en 3,8 kilometer lång sydvästlig böj till Barkarby station i Järfälla kommun. Resan hit går via det gamla flygfältet, där en helt ny stadsdel successivt växer fram, Barkarbystaden.
Den nya stadsdelen får en tunnelbanestation mitt i området med två uppgångar. Planeringen av deras placering sker i nära samarbete med kommunen och deras planläggningsarbete för området.
Barkarby station – knutpunkt i nordväst
Slutstation på denna linje, Barkarby station, blir en viktig kollektivtrafikknutpunkt för nordvästra Storstockholm i allmänhet och för Järfälla kommun i synnerhet, med mycket god koppling mellan tunnelbana, pendeltåg, och bussar. När Mälarbanan är fullt utbyggd kommer även regional - och fjärrtåg att göra stopp här. Den nya tunnelbanestationen får uppgångar på vardera sida om såväl E18 som Mälarbanan. Även vid Barkarby station ska Järfälla kommun bygga ett nytt bostads- och arbetsplatsområde, Barkarby College, vilket ses som den andra etappen av Barkarbystaden.
Just nu undersöks marken i Barkarbyområdet. Det görs mätningar av bergnivån för att kunna bestämma jordlagerföljden och avståndets till bergets överyta. Det genomförs även kärnborrning, där borrkärnorna analyseras för att skapa en god uppfattning av bergets egenskaper.
- Generellt så vill vi ha Barkarbygrenens stationer liggande så grunt som möjligt, dels för att hålla ner kostnaderna, dels för att ge en så god tillgänglighet som möjligt, säger Riggert Anderson. Byggstarten här planeras till 2016 och enligt den officiella tidsplanen ska tågen kunna rulla mellan Akalla och Barkarby år 2021.
Solna och Stockholm växer ihop
I gränslandet mellan Stockholm och Solna växer nu en av Sveriges mest intressanta stadsdelar fram, Hagastaden. Här sker just nu en överdäckning av motorvägsleder och spår för att bereda plats för cirka 6 000 nya bostäder och 50 000 arbetsplatser. Här får tunnelbanan en ny station, döpt just till Hagastaden, på den nya Gula linjen, som utgår från dagens station Odenplan.
Hagastaden får två uppgångar, en som vetter mot Torsplan/Norra Stationsgatan på Stockholmssidan och en nordlig entré i Nya Karolinska sjukhuset i Solna.
Arenastaden - mer än fotboll
Från Hagastaden löper sedan denna linje norrut mot slutstation Arenastaden i Solna.
- Vi jobbar här vidare med det sydligare förslaget där Arenastadens sydliga uppgång får bra bytesmöjligheter till pendeltåg och Tvärbanan medan den norra uppgången ges koppling till den nya stadsdelen som här växer fram i anslutning till Friends Arena, med köpcenter, bostäder och kontor.
Från Kungsträdgården ner i bergtunnel
Tunnelbaneutbyggnadens längsta och mest komplicerade projekt torde vara den nya Nackagrenen som ska löpa i sydostlig riktning från station Kungsträdgården. Härifrån kommer den förlängda Blå linjen att gå ner i en cirka 90 meter djup bergtunnel under såväl Saltsjön som Skeppsholmen, innan den når Södermalm och dess kommande station Sofia.
Östra Södermalm får äntligen tunnelbana
Sofia station på östra Södermalm blir en sannerligen djup historia, då den kommer att ligga cirka 90 meter ner i berget.
- Det blir en station med enbart hisslösningar i vardera uppgång och här har vi bland annat studerat en tunnelbanestation i Barcelona som har en liknande lösning och där det har fungerat bra, säger Riggert Anderson.
Den norra entrén för Sofia station föreslås ligga inom ett område från Renstiernas gata/Tjärhovsplan/Folkungagatan/Stigbergsparken och ska bli en viktig bytespunkt till bussar. Uppgången i söder föreslås inom ett område mellan Skånegatan och Åsögatan i höjd med Borgmästargatan.
Södermalm och Hammarby Sjöstad delar på station
Södermalm får ytterligare en underjordisk station, Hammarby kanal, vilken den delar med söderortsstadsdelen Hammarby Sjöstad. Den norra uppgången planeras vid kajen på Södermalmssidan medan den södra uppgången föreslås vid Lumaparken, där det finns anslutning till Tvärbana och bussar. Den södra uppgången ligger centralt i Hammarby Sjöstad så att många resenärer får ett kort gångavstånd till stationen.
- Som det är planerat just nu har vi inte utrett frågan om separat gång- och förbindelse. Men sannolikt kommer många att använda stationen som en sådan, spår Anderson.
Bytespunkt Sickla
Sicka station blir den första som placeras i Nacka och den blir en viktig bytespunkt mellan tunnelbanan, Saltsjöbanan, Tvärbanan och bussar. Sickla blir den närmaste tunnelbanestationen för boende i Alphyddan samt för boende i delar av Finntorp, Sickla, Nysätra och östra Hammarby Sjöstad. Sickla tunnelbanestation får en uppgång i väst, i anslutning till Saltsjöbanans station Sickla. I öster vetter entrén mot korsningen Värmdövägen-Alphyddevägen.
Förtätningspotential i Järla
Det andra tunnelbanestoppet i Nacka blir station Järla, vilket blir en ytterligare bytespunkt mellan tunnelbanan och Saltsjöbanan, dess station Saltsjö-Järla. I väster planeras en uppgång mot södra sidan av Saltsjöbanan. I öster planeras en uppgång i anslutning till Saltsjöbanans station. För boende i de östra delarna av Finntorp, Birkaområdet, Järla sjö, Lillängen och Ekudden blir det också den tunnelbanestation som är närmast. Även Nacka kommun, som för övrigt har åtagit sig stora förtätningsplaner i tunnelbaneuppgörelsen, har stora byggplaner för området.
Nacka C- uppgångar söder och norr om Värmdöleden
Slutstation på Nackagrenen blir Nacka centrum. Stationen kommer dels att få en uppgång norr om Värmdöleden, i riktning mot Jarlaberg/Nacka strand, dels ges en uppgång mot kommunens huvudcentra, Nacka Forum. Då stationen blir en viktig bytespunkt mellan tunnelbanan och buss, kommer en ny bussterminal planeras i anslutning till tunnelbanans uppgång.
2018 väntas spaden sättas i marken för Nackagrenen och sju år senare, 2025, ska man då kunna åka hela vägen från Barkarby station till Nacka centrum.
Blå linje till söderort
Från Sofia station planeras en förlängning av Blå linje söderut via Gullmarsplan till Sockenplan där den ansluter till dagens Gröna Hagsätralinje. Även för denna sträcka är byggstarten planerad till 2018 och trafikstart till 2025.
- Tanken är att avlasta Slussen och därmed få en högre kapacitet på Gröna linjens Farsta och Skarpnäcks grenar, säger Riggert Anderson.
Här pågår ett utredningsarbete om val av sträckning. Klart är att blå linje kommer att få en ny underjordisk station vid Gullmarsplan, en viktig knutpunkt för hela söderort.
Utredningsarbetet har resulterat i fyra möjliga underjordiska sträckningar mellan Gullmarsplan och Sockenplan. Ett alternativ går som idag via Globen och station Enskede Gård, medan tre övriga sträckningsalternativ går mera österut via Slakthusområdet.
Vid Sockenplan ansluter samtliga alternativ till befintlig tunnelbana mot Hagsätra och denna del kommer inte att förändras.
Depå och fordon
Det fjärde projektet arbetar med planeringen av depå, signalsystem och inköpa av fordon. Här kommer en lokaliseringsutredning för depå vara klar efter sommaren. När det gäller signalsystem och val av fordon så pågår ett omfattande utredningsarbete.