Glas ett vanligt val

Bromma Blocks i Stockholm. Glas i fasad kombineras ofta med skyltar. Foto: Roger Schederin
Bromma Blocks i Stockholm. Glas i fasad kombineras ofta med skyltar. Foto: Roger Schederin

Glas. Vi ser ofta stora glasfasader, glasdörrar och stora glaspartier i våra kontor, köpcentra och i butiker. Varför är det så och är det okomplicerat att använda glas? 

När vi ser oss omkring i stadsmiljön är glas i fasad och glas även inomhus vanligt. Kontorsfasader som Swedbanks nya huvudkontor eller Skanskas har mycket glas. Men även i våra kommersiella miljöer frodas glasen. Emporia i Malmö är ett exempel, butiksombyggnaden av Stockholms Central ett annat.  Om man tittar på köpcentra bara i Stockholm ser man glas i massor. Gallerian, Västermalmsgallerian och Fältöversten exempelvis.  Vi frågar Mikael Söderlund, expert på ljus och inomhusklimat hos glaskonsulten ACC, om vilka komplikationer det innebär att använda glas.

Glas synliggör
- Glas synliggör stöldbegärlig egendom och kan också upplevas inbjudande för stölder, samt att glas i sin renaste form är väldigt känsligt för yttre åverkan i form av skadegörelse. Men det går att ordna med skyddsglas som gör glaset mycket tåligt och även förhindrar intrång med försäkringsbolagens godkännande, berättar Mikael.  

Glas har  fördelar
Den stora andelen som väljer glas antyder att glas har en del fördelar. Vilka är då glasets fördelar?
- Glas ger en möjlighet att visa upp produkter i skyltfönster, ger tillgång till dagsljus i lokalerna, ger möjlighet till in- och utblick för personal och kunder. Det ger också ett exklusivt intryck och är enkelt att hålla rent. Rent byggtekniskt så ger glas möjlighet till ett ganska rationellt byggande, det är modulärt och med möjlighet till framtida utbyte utan större ingrepp i byggnaden, menar Mikael. 

Glas släpper in ljus
En genomskinlig yta som glas släpper förstås igenom ljus. Vad innebär frågor om dagsljus i relation till val av glas?
-
Mängden ljus mäts genom glasets ljustransmission - Mängden ljus mäts genom glasets ljustransmission (den andel ljus som går igenom glaset och inte reflekteras eller absorberas i glaset) enligt standarden SS-EN 410. Dagsljuset som transmitterats genom glaset påverkas alltid mer eller mindre och mäts genom glasets färgåtergivningsindex (Ra) enligt standard, SS-EN 410. Ra kallas färgåtergivningen på lampor också. 100 är ingen förändring.  Beroende av verksamhet kan mer eller mindre förvrängnng av dagsljus accepteras. För ex. kläder accepteras normalt mer än Ra 95 medan ex restauranger kanske i alla fall behöver minst Ra 85. I solljuset finns även UV-strålning som kan behöva reduceras eller elimineras för att inte orsaka ex. blekning. Laminerade glas innebär en närmast 100% blockering av UV-ljuset.   
 Hur stort fönstret är i förhållande till rumsdjupet. Detta avgör hur djupa rummen kan göras för att erhålla tillräckligt med dagsljus. För mycket glas i kombination med direkt solljus kan dock orsaka bländning vilket man bör se upp med, fortsätter Mikael.

Det är främst Arbetsmiljöverkets text AFS 2009:2 som sätter kraven för dagsljus i butiksmiljö men det i Sverige populära miljöcertifieringssystemet Miljöbyggnad sätter egna krav på dagsljus i butiksmiljöer. Krav sätts antingen genom utblick för personalen eller en lägsta dagsljusfaktor, i personalutrymmen eller på själva försäljningsytan.

Solskydd bör kunna styras
Solskyddsglas innebär ett lägre ljusinsläpp vilket verkar negativt för dagsljuset. Då kan det vara bättre att ha en lösning där det går att reglera ljusinsläppet över tid med någon typ av rörligt solskydd. Det senaste är att reglera dagsljusinsläppet efter behov direkt i glaset, så kallade elektrokroma glas. Dessa börjar bli bättre och billigare att producera.

Glas isolerar dåligt
Hur påverkar valet av glas inomhusklimatet och energianvändningen?
- Glas i sig har en mycket dålig värmeisolerande förmåga. För att klara krav på god värmeisolering och energihushållning byggs glaskonstruktioner normalt upp av isolerande skikt med lågemitterande glasskivor och olika gasblandningar i spalterna. Det är viktigt att planera för både vinter och sommarfallet när man ska välja glas för en given fasad och ett givet rum. Varje byggnad är unik och de speciella förhållandena i form av fasadutformning, rumsutformning, byggteknik, verksamhet och läge påverkar alla valet av glas, avslutar Mikael Söderlund.

Så om man gör medvetna val kan glas bli en tillgång. Låter som en utmaning vi bör anta!

 

Checklista från Mikael Söderlund för att göra rätt glasval:

 Välj rätt antal glas i uppbyggnaden av glaskonstruktionen
Välj rätt beläggningar på glasen för att hitta en lämplig transmission av ljus, värme (U-värde) och solenergi (solfaktor, andel av den solenergi som strålar mot glaset som tillförs rum innanför glas).
värme och solenergi.
Välj rätt fyllningar i spalter och avstånd mellan glas
Välj rätt typ av ram som glaset ska monteras i, material, system, uppbyggnad, detaljer för anslutningar till kringliggande stomme
Välj rätt typ av eventuella kompletterande solskydd som samverkar med glaset och uppfyller önskad effekt avseende avskärmning av solenergi, ljus och kvalitet på inomhusmiljö.