Genom att bjuda in pedagoger redan i planeringsstadiet inför ett skolbygge skapas möjligheter att utveckla skolbyggnaden utefter den pedagogiska verksamhetens behov. Ett koncept som använts både i Vännäs Kommun och i Hässelby i Stockholm.
Vid byggande av förskolor är det viktigt att husen anpassas efter den pedagogiska verksamheten. Ett sätt att få in rätt kompetens är att bjuda in pedagoger redan i planeringsstadiet. Detta arbetssätt används bland annat i Sisabs koncept Framtidens förskola där turen nu har kommit till den tredje förskolan i raden.
− Vi har lyssnat på pedagogernas erfarenheter och lärt oss mycket om deras behov och önskemål. Vi har bland annat arbetat mycket med akustiken i rummen för att pedagogerna och barnen ska slippa skrika för att höras, Säger Thomas Bergsell, kommunikatör på Sisab som bygger Åkerbroddens förskola i Hässelby.
För att smälta in i närområdet skiljer sig de olika skolorna i Framtidens förskola åt på utsidan medan de på insidan är lika varandra. I linje med pedagogernas önskemål har man bland annat arbetat med gemensamma ytor i form av torg där olika avdelningar kan ha gemensamma aktiviteter. Samtidigt skiljs de olika avdelningarna åt för att inte störa varandras verksamheter.
− Barnen behöver aldrig gå igenom en annan avdelning för att komma till matsalen eller de gemensamma ytorna. Lokalerna är dessutom anpassningsbara för att klara behoven för flera olika åldersgrupper, vilket också har varit ett önskemål från pedagogerna.
En annan skola där pedagoger varit delaktiga under hela planeringsprocessen tillsammans med arkitekterna är Vegaskolan i Vännäs Kommun i Västerbotten.
− Ett exempel som diskuterats är hur man kan undvika undanskymda skrymslen smala korridorer för att förhindra krockar och mobbning, säger Lars-Åke Forsgren, fastighetsansvarig på Vännäs kommun.
Vegaskolan har också en tydlig miljöprofil vilket bland annat avspeglas i att 96,5 procent av skolbyggnaden ovanför markplattan består av återvunnet och förnybart material.
− Den bärande idén har varit en långsiktig syn på hållbarhet och värdeskapande med en attraktiv giftfri miljö i en pedagogisk byggnad. Miljöarbetet kommer även kommer att påverka pedagogiken där eleverna bland annat får lära sig om de återvinningsbara materialen som skolan är byggd av.
Fakta:
Åkerbroddens förskola
Vid byggandet av Åkerbroddens förskola satsar Sisab även på energisparande åtgärder i form av rörelsestyrda lampor och ett effektivt ventilationssystem. Miljötänket är även del av pedagogiken genom projektet Energiagenterna, där barnen bland annat får lära sig hur ventilationsrummet fungerar samt tilldelas olika uppdrag för att spara energi.
Vegaskolan
Vegaskolan har en miljöprofil och certifieras som Internationellt passivhus (PHI) och Green Swedish council Miljöbyggnad guld. Energianvändning minskas genom en koldisoxidstyrd ventilationsanläggning med över 95 procent värmeåtervinning och en dagsljusstyrd LED-belysning. För att tillgodogöra sig solenergin har man valt att sätta stora fönster åt söder och små fönster åt norr.