Byggnätverk vill samarbeta om bostäder

Brf Strandparken vid Husarviken. Bild: Viktor Hanson
Brf Strandparken vid Husarviken. Bild: Viktor Hanson
Kvarteret Abisko. Bild: Lennart Ericsson
Kvarteret Abisko. Bild: Lennart Ericsson
Färnebofjärden. Bild: Järntorget
Färnebofjärden. Bild: Järntorget

Stockholmsbyggmästarna, ett nätverk som bildades för cirka tio år sedan av tio bygg- och fastighetsbolag verksamma i Stockholmsområdet. Man vill kunna ta större jobb, bidra till varierade boendeformer och skapa ett alternativ till de stora byggföretagen.

De stora byggföretagen har ofta ett försprång när det gäller de stora byggprojekten då de normalt kan erbjuda större muskler än vad ett mindre byggföretag kan. För att kunna svara upp mot detta bildades nätverket Stockholmsbyggmästarna. Olof Ramberg är den som samordnar nätverket och är något av dess ”ordningsman” om man så vill. Han berättar att nätverket inte är ett registrerat företag utan en löst sammansatt organisation och att byggföretagen som är med i nätverket faktiskt gör mer saker på egen hand än i samarbete i nätverket. Exempelvis genomförde Åke Sundvall AB Skagershuset på egen hand med lyckat resultat då det blev utsett till ”Årets Stockholmsbyggnad 2014”.
- Gruppen kan ta fram projekt om det är flera i nätverket som är intresserad av en plats. Då sätter man samman en arbetsgrupp och försöker få markanvisningen. Stockholmsbyggmästarna har i flera nybyggnader under åren tillsammans och i samarbete med staden samverkat i tidiga skeden samt i det fortsatta produktionsskedet skapat bra boendemiljöer och en varierande arkitektur, berättar Olof.

Långsiktighet och variation
Olof framhåller också att nätverkets företag ofta har mycket lång erfarenhet i branschen och arbetar långsiktigt.
- Företagen i nätverket brukar behålla fastigheterna de bygger, vilket gör att de tänker långsiktigt vad gäller till exempel material och energifrågor. Stockholmsbyggmästarna kan också erbjuda varierade boendeformer inom samma område, hyresrätt eller bostadsrätt.  Efter att detaljplanen är färdig delas projektet upp i mindre delar som sedan de enskilda byggföretagen självständigt arbetar vidare med. Varje företag anlitar en egen arkitekt vilket borgar för bättre variation än om samma arkitekt skulle rita alltihop. 

Projekt på flera platser
Nätverket har byggt kvarteret Abisko i Norra Djurgårdsstaden.
- Stockholmsbyggmästarna vill bygga en varierad stad. En stad med mångfald vad gäller bland annat arkitektur och upplåtelseformer och i kvarteret Abisko tycker jag att det har lyckats, avslutar Olof Ramberg.

Man har bedrivit verksamhet i Skarpnäck, Enskede, Norra Djurgårdsstaden, Hammarby Sjöstad, Barkarbystaden Stockholmsbyggmästarna och har också tilldelats en tidig markreservation för runt trehundra bostäder i området öster om Valhallavägen mellan Roslagstull och KTH. Stockholmbyggmästarna har i samarbete med Utopia Arkitekter tagit fram ett förslag kallat Academica. Ska bli spännande att se hur framtiden utvecklar sig.



Fakta

Nätverket Stockholmsbyggmästarna består av följande 10 företag:
Anders Bodin Fastigheter AB, Byggnadsfirman Erik Wallin AB, Byggnadsfirman Viktor Hanson AB, 
Folkhem Produktion AB, Järntorget Bostad AB, Lennart Ericsson Projekt - och Byggnads AB, Olov Lindgren AB, Q-Gruppen AB, Reinhold Gustafsson Förvaltnings AB och Åke Sundvall AB.