Origo Arkitekter har en historia av Socialt byggande som sträcker sig tillbaka till folkhemsarkitekturen i Vällingby.
– För oss handlar bra arkitektur om att utgå från förutsättningarna. Med dem som grund försöker vi skapa ett tilltalande resultat, säger Leontina Baretto, arkitekt och delägare i kontoret.
Det är nu tredje generationens arkitekter som har tagit över på Origo Arkitekter. Kontoret startades i början av 1950-talet av Jon Höjer och Sture Ljungqvist och hette från början Höjer-Ljungqvist Arkitektkontor. Tillsammans skapade de bland annat det kulturminnesförklarade radhusområdet Atlantis i Vällingby, där de själva också bodde. Området är ett bra uttryck för 1950-talets folkhemstankar och lite av den andan finns kvar hos Origo Arkitekter.
Origo Arkitekter har också ritat bostadsområdet Kista på Järvafältet. Till skillnad från de omgivande miljonprogramområdena har Kista en mer varierad och uppbruten karaktär med levande gågator mellan husen.
– Vi arbetar med en slags "vardagsarkitektur". Vi ritar mycket bostäder, skolor och äldrebostäder – inte bara konserthus på Island, som vi ibland lite skämtsamt brukar säga, säger Leontina.
För Origo Arkitekter är det alltid viktigt att först börja med att analysera förutsättningarna för byggprojektet. Det kan gälla myndighetskrav för brand, säkerhet, ljud och tillgänglighet. Tomtens läge är naturligtvis viktig, liksom verksamhetens krav på olika funktioner och brukarnas önskemål. Och ekonomin är en realitet som det inte går att bortse från.
Multifunktionell byggnad
Ett av Origos nyare projekt är Älta kulturhus som kontoret ritat samarbete med byggherren Wallenstam och Älta Kulturförening. Det handlar om en 600 kvadratmeter stor tillbyggnad i Älta centrum, döpt till Älta Kulturknut efter en allmänt tävling bland Ältaborna. Lokalerna rymmer en rad skiftande verksamheter som föredrag, filmvisning, dans och konserter. Dessutom finns här lokaler för bland annat konstnärlig verksamhet och musikutövande.
Byggnaden är sju meter hög och lådformad. Parallella vägar är egentligen inte optimalt för akustiken. Lösningen har blivit en vacker panel med ribbor i olika dimensioner som absorberar och sprider ljudet.
– Utmaningen är alltid att hitta ett tilltalande formelement som ger en lösning på ett problem, säger Leontina Barreto.
När det gäller exteriören har man valt fibercementskivor i standardkulörena vit grå och skiffer. Genom att skifta kulörerna på gavelväggarna blir intrycket en pixlad vägg. Nivån på fönstren följer gradängerna inne salen. De har olika storlekar och karmarna tar upp de omgivande husens kulörer. Det ska lysa från fönstren i olika kulörer både i dagsljus och i mörker för att annonsera att det är ett kulturhus.
– Älta kulturhus är ett bra exempel på hur vi med relativt små medel löst uppgiften utifrån de givna förutsättningarna.
Arkitektonisk aha-upplevelse
En av Origo Arkitekters beställare är experimentparken Tom Tits Experiment i Södertälje. Här har uppdragen bland annat handlat om utformningen av restaurangen, butiken och lärosalar. Den stora utmaningen har handlat om att få till nödvändiga funktioner som vatten, ljus, ljud, ventilation och arbetsytor – samtidigt som man utnyttjar möjligheterna att väcka nyfikenhet och ge kunskap. Kort sagt att förmedla en aha- och oaw-upplevelse.
– Genom formspråket och val av material synliggörs någonting viktigt samtidigt som vi inspirerar och väcker tankar, säger Leontina.
Det senaste uppdraget för Tom Tits Experiment var att utforma nya utbildningslokaler. Det handlar bland annat om fyra salar, där slottssalar har varit temat. Scenografin har skapats med hjälp av färger, gardinupphängningar, olika listverk och spegel- och tavelramar. Och rummen har fått lekfulla namn som Röda rummet och Green Room.