Den nya byggnaden Nod i Kista är en plats för kreativa möten mellan utbildning, forskning och företag inom informations- och kommunikationsteknologi. Byggnaden sticker ut genom sin form och smarta byggteknik. En trimmad projekt- och byggledning har dessutom förkortat byggtiden och pressat byggkostnaderna rejält.
Kista är det tredje största ICT-klustret i världen och nu har området fått sitt eget "växthus". ITC står för den engelska förkortningen "Information and Communication Technologi", där tonvikten de senaste åren allt mer förskjutits från informationsteknologi mot kommunikation.
– Visionen är att Nod ska vara Sveriges främsta mötesplats för innovation och kreativitet.
Här kommer människor och företag med olika kompetenser att mötas och växa tillsammans. Nod är platsen där nya idéer och verksamheter föds och utvecklas.
Det säger Anders Finnhammar, byggprojektledare vid Atrium Ljungberg, som är både byggherre och fastighetsägare för Nod.
Utbytet av kunskaper sker i den 41 000 kvadratmeter stora och trekantiga Nod-byggnaden (den uthyrningsbara ytan är 27 000 kvadratmeter). Byggnaden invigdes i oktober i år.
Nods två nedersta planen öppnar sig utåt mot det dynamiska Kista-området. Stora glaspartier väcker nyfikenhet om vad som händer i den stora gallerialiknade ytan innanför fönstren.
– Hyresgästerna har andelar i de gemensamma ytorna i förhållande till den lokalyta som de hyr. Här finns bland annat mötesrum och mässytor med all teknik som behövs. Till de gemensamma ytorna – eller shared space – hör också cykelförråd och duschar, säger Anders.
Det tre till fem översta kontorsvåningarna sticker ut över galleriadelen och ger på sina ställen utrymme för pampiga arkader.
Stockholms universitet störst
Den största hyresgästen i Nod är Stockholms universitet som hyr 9 000 kvadratmeter för data- och systemvetenskapsutbildningar och för sin administration. Andra stora hyresgäster är Cornerstone, ett utbildningsföretag inom i data- och it, SSiS, Stockholm sciene and invovation school, Gymmet Member 24 samt Sensegraphics som tillverkar mjukvara och operativsystem för medicinsk operationsutrustning.
Omgiven av Nods trekantsformade byggnad ligger ett högre hus – boilern. Namnet är valt med omsorg. I byggnaden ges företag och konsulter möjlighet att växa. I Boilern kan man hyra allt från en arbetsplats i en timme till ett 400 kvadratmeters kontor, allt eftersom behoven och verksamheten växer.
50 delentreprenader
Atrium Ljungberg har valt att själva hålla i och styra byggprocessen i Nod-projektet. Det är ett upplägg som brukar benämnas construction management, eller CM. Till skillnad från en generalentreprenad och totalentreprenad så tecknade Atrium Ljungberg själva avtal med alla underentreprenörer. I bygget av Nod blev det hela 50 stycken delentreprenader.
– Det är ett arbetssätt som sparar mycket tid. Man kan starta bygget och samtidigt projektera senare delar i byggprocessen, berättar Anders Finnhammar
Det är också ett arbetssätt som gör det möjligt att styra och hålla bra koll på byggkostnaderna. Till skillnad från de flesta andra byggprojekt underskred Nod-projektet byggkalkylerna med cirka 10 procent. Och det är ingen tillfällighet. Anders två senaste projekt innan Nod – om- och tillbyggnad av Farsta Centrum och en ombyggnad av Tito Enators gamla lokaler i Atrium Ljungbergs byggnad i Ärvinge i Kista – organiserades även de som CM-projekt och underskred kalkylerna i ungefär samma storleksordning som Nod.
Framgången beror enligt Anders Finnhammar på en kombination av faktorer.
– Först och främst förfogar jag över ett mycket kompetent och sammansvetsat gäng som har genomfört tre lyckade projekt. Vi har också varit mycket noggranna när vi tagit fram handlingarna, de ska vara ”byggbara”, de ska hänga ihop och det ska finnas tydliga och genomarbetade gränser mot andra sidoentreprenörer. Små fel i projekteringen kan bli väldigt kostsamma i produktionen.
Ander berättar att även styrdokumenten är genomarbetade. Delentreprenaderna är noga beskrivna och ansvarsfördelningen mycket tydlig.
Mindre på löpande räkning
Den noggranna planeringen gör att antalet oförutsedda händelser och "brandkårsutryckningar" minskar. Man slipper höga kostnader på löpande räkning, som tyvärr ofta är vanligt i byggprojekt.
Ytterligare ett sätt att komprimera byggtiden har varit att söka separata bygglov för grund och överbyggnad. Det är en metod som Atrium Ljungberg ofta använder sig av för att kapa byggtider.
Bygglovet för Nods grund blev klart i november 2011 och då kunde arbetena med att gräva och gjuta sätta igång. Vid den här tidpunkten var byggnaden ovan mark bara ritad som en schematisk form.
Bygglov för entréplanet och uppåt i huset fick Atrium Ljungberg sommaren 2012.
– Genom att söka två bygglov sparade vi en hel del tid, konstaterar Anders.
Göt grund i 15 etapper
De flesta byggnader i Kista har problem med inträngande grundvatten. Grundvattennivån i Nod ligger cirka en och en halv meter ovanför källarplanet. Lösningen var att gjuta en vattentät så kallad kassun i mindre etapper – en slags jättelåda i betong.
Problemet är att det inte går att gjuta stora sammanhängande ytor på en och samma gång. Då riskerar betongen att spricka med påföljd att grundvatten tränger in.
– Vi göt grundplattan i 15 etapper som individuellt fick torka ut i två månader innan vi göt ihop dem. Det gjorde att vi så gott som helt kunde eliminera större sprickbildningar med inträngande grundvatten som följd.
Moduler gör byggnaden flexibel
Den större trekantsbyggnadens kontorsdelar består av moduler på 2,40 meter placerade vinkelrätt mot fasaden. Det gör att man lätt kan ändra rumsindelningen för framtida behov. Alla installationer är förberedda och fungerar även för alternativa rumsindelningar.
Fasaden är en curtain-wall fasad uppbyggd av 2,4 gånger 4 meter stora prefabricerade element. Elementen är tillverkade av aluminium, glas och isolering och hänger ovanpå bjälklaget.
– Det är lite som att bygga med Lego. Fördelen är att elementen går fort att montera och man får snabbt ett tätt hus. Vi behövde inga byggnadsställningar utan det räckte med två mobilkranar och en tornkran, där tornkranen samnyttjades till fasad och stomme. I snitt monterades 15 element per dag, berättar Anders Finnhammar.
Fakta – CM och delad entreprenad
CM är en förkortning av Construction Management. I Sverige används oftare begreppet delad entreprenad. Det är en av tre entreprenadformer som man talar om i branschen. De övriga är generalentreprenad och totalentreprenad.
Vid en delad entreprenad upphandlar beställaren delentreprenaderna var och en för sig. Det kan handla om grund, FAG (form, armering och gjutning), stomme, fasad, stomkomplettering och olika installationsentreprenader. Vid bygget av Nod handlade det om sammanlagt 50 delentreprenader.
Vid en delad entreprenad har beställaren samordningsansvaret. Genomförandekompetensen finns i beställarens projektledningsteam. För att det ska fungera måste även projektörerna förstå hur man projekterar CM-handlingar, vilket kräver mer förståelse för själva byggprocessen än vid de andra entreprenadformerna.
Men fördelarna med en delad entreprenad är flera:
Billigare (tar bort ett led i organisationen som innebär minskade påslag)
Snabbare. Man kan bygga samtidigt som man projekterar,
Beställarens påverkansgrad är större genom hela projektet