Aluminium är ett mångsidigt material med många användningsområden i samband med byggprojekt. I många länder associeras aluminium ofta kring fönster, men det är också vanligt med garageportar, tak, solfångare, fasader och dörrar som helt eller delvis består av aluminium.
Miljöpåverkan är inte så stor, trots att det går åt mycket energi när aluminium framställs. Två faktorer bidrar till det; dels att aluminium har en mycket lång livslängd, det finns exempel på kyrktak i aluminium som byggdes i slutet av 1800-talet och fortfarande är intakta. Det gör att materialet sällan behöver bytas ut. Tack vare ett effektivt utbyggt återvinningssystem återvinns aluminium dessutom i mycket hög utsträckning och att omforma en befintlig aluminiumkomponent till en ny kräver endast fem procent av den energi som går åt i samband med tillverkningen.
Rostfritt och tåligt material
Aluminium är beständigt och kan också användas i dekorativt syfte, exempelvis på fasader. Kongressanläggningen Stockholm Waterfront är ett sådant exempel.
– En av aluminiumets fördelar är förstås att det är rostfritt. Det är dessutom ett material som är relativt lättviktigt. Byggindustrins aluminiumanvändning har ökat något på senare år, i Sverige använder byggindustrin drygt en fjärdedel av allt aluminium som produceras, säger Hans Frisk, teknisk chef på Svenskt Aluminium.