Renoverat i Västertorn

Foto: Nina Broberg
Foto: Nina Broberg

På Riddarholmen har Statens Fastighetsverk(SFV) färdigställt kvarteret Västertorn där Mark- och miljööverdomstolen, JK och Hovrätten ska husera. Det är en historisk miljö att förvalta. Fast förstås inte längre en plats för getter.

I två år har SFV renoverat Gamla auktionsverket i kv Västertorn på Riddarholmen – en byggnad som genom åren använts som privatbostad, pantlånekontor, auktionskammare och kontor.

Gamla auktionsverket i kv Västertorn, mellan Wrangelska palatset och Birger Jarls torn på Riddarholmen, består idag av en nyrenoverad huslänga med fyra sammanbyggda hus. Byggnadens äldsta delar är från 1750 och de senast tillkomna från 1860-talet. På 1950-talet genomfördes också en renovering som satte stor prägel på huset och också varit vägledande för SFV.
- Vid renoveringen har vi varit noga med att låta spåren av den senaste renoveringen, genomförd på 1950-talet, vara kvar. Arkitekt var Cyrillus Johansson och vi vill att hans arbete ska få leva vidare. Linoleummattorna finns därför kvar, lagda i mönster som trasmattor, och trapphusens räcken och trädetaljer i byggnadens många korridorer är också mycket 50-tal, säger Ulrika Nylander, förvaltningsområdeschef vid SFV.

Svea hovrätt, Justitiekanslern och Mark- och miljööverdomstolen kan flytta in i ett modernt och tillgängligt kontor, omsorgsfullt renoverat med traditionellt hantverk i fokus. Byggnaden ligger med magnifik utsikt över Riddarfjärden. Mellan 1772 och 1890 låg Kungliga Generalassistanskontoret här och senare Stockholms stads allmänna pantlåneinrättning. Under renoveringen av Gamla auktionsverket gjorde Statens fastighetsverk ett spännande fynd från just den här tiden.
- Under golvplankorna i ett av rummen hittade vi två välbevarade passhandlingar från 1831. Hur passen hamnat i golvet är en gåta, men förmodligen har man använt dem som utfyllnads- och isoleringsmaterial när golven lades om år 1835, säger Ulrika Nylander.

Kontorslösningen med två korridorer med rum längs fasaderna och servicefunktioner i mitten är också något som Statens fastighetsverk valt att behålla. Strukturen var modern på 1950-talet och fungerar utmärkt. Tack vare Cyrillus Johanssons ombyggnad är golvskillnaderna utjämnade och husen hänger samman på ett funktionellt sätt. Även Cyrillus Johanssons karaktäristiska mönster på linoleummattorna från denna tid har bevarats.  

Café öppet för alla
I byggnadens bottenvåning, med utsikt mot Riddarfjärden, finns en lokal lämpad för café eller liknande. SFV har en vision om ett mer tillgängligt och levande Riddarholmen i vilken t ex caféer och matställen är en viktig del.
- Citynära Riddarholmen med sin unika miljö och kulturhistoria är väl värt ett besök. Vår ambition som förvaltare och utvecklare av Riddarholmen är att göra platsen mer öppen och välkomnande för besökare. Ett åretruntöppet matställe på denna vackra plats skulle gagna både turister och stockholmare. Vår förhoppning är att denna del av Gamla auktionsverket i kv Västertorn inom kort kan bli publik, säger Johan Zetterberg, fastighetschef vid Statens fastighetsverk.
Västertorn, med sin långa historia, är nu en modern fastighet på ön Riddarholmen som är långt ifrån den ö som på tolvhundratalet gick under namnet ”Kidskär” och användes som betesmark för getter.

 

 

Fakta
Ombyggnad och totalrenovering av Gamla auktionsverket i kvarteret Västertorn.
Tillgänglighet, teknik och energiförbrukning.
Nya tekniska installationer och nya ytskikt.
Nya hissar för att förbättra tillgängligheten.
Omfattning: Cirka 4 000 kvadratmeter invändig lokalyta, har totalrenoverats under
Projekttid: 2012-2014
Kuriosa: Det var i kv Västertorn som Riddarholmens sista boende Per Godberg hade sin lägenhet.