Stora Sjöfallet – en fristad för biologisk mångfald

Bild: Diakrit
Bild: Diakrit

Med inspiration hämtad från Ferdinand Bobergs gasklockor från 1890-talet har Bonava tillsammans med Brunnberg & Forshed Arkitektkontor skapat Kvarteret Stora Sjöfallet 1. Fördelat på två huskroppar bygger man 64 klimatsmarta lägenheter om två till fyra rum och kök. Entreprenör har varit NCC Building.

Stora Sjöfallet tillhör etapp Norra två och innefattar omkring 260 lägenheter på ett område om cirka 8 000 kvadratmeter. Utöver Bonava är det ytterligare tre byggherrar som arbetar i området - Byggfirman Viktor Hanson, Wallenstam och SSM. 

- Eftersom vi bygger ett kvarter där flera byggherrar är inblandade har det har varit många lösningar som krävt en bra kommunikation och dialog för att skapa ett bra samarbete.  Överlag har det fungerat bra, säger Mats Nissling projektchef på Bonava.

 

Utblick mot Husarviken och gasverksområdet

Byggnaderna ligger placerade vid Husarviken i Hjorthagen och utgörs i form av två huskroppar med fem, respektive sju våningar. Samtliga lägenheter har utblick mot Husarvikens vatten samt Norra Djurgårdens grönska. Storlekarna på bostadsrättslägenheterna varierar mellan två och fyra rum och kök. Första spadtaget togs i november 2014 och i januari 2017 beräknas fastigheterna vara fullt inflyttade.

 

Fasaderna består huvudsakligen av tegel. För att ge liv åt murverket har man valt tegelsorter med varierande bränningsgrad och kulörmässiga skiftningar. Teglet kombineras i första hand med perforerad metall i balkongräcken, solskydd och som våningshöga skärmar. Dessa material kompletteras med träpanel vid balkonger samt mörk betsad ek i entrépartier.

- Det är mycket som är kvar sedan ursprungstankarna som togs fram 2010 där målet var att gå efter en sammanhållen färg- och materialpalett i jordfärgsskala. Till exempel har teglet fått vara kvar trots att det är ett dyrare material, vilket vi är glada över, säger Andreas Svensson, arkitekt på Brunnberg & Forshed.

 

Miljöstadsdel i världsklass

Under hela byggprocessen har man arbetat efter det miljöprogram som Stockholms Stad har tagit fram, där målet har varit att skapa en miljöstadsdel i världsklass. Miljökraven skärptes dessutom ytterligare i och med etapp två, där Stora Sjöfallet ingår. Bland annat har man jobbat med att producera egengenererad el - i det här fallet i form av solceller på taket. Det har även ställts höga krav när det kommer till att integrera grönska i arkitekturen.

- Miljöprogrammet har innehållit fem stycken delmål som vi utgått från där en del har varit energieffektivitet, därför har vi lagt stort arbete på att skapa bra funktioner utifrån ett energiperspektiv. Bland annat har vi lagt solceller på taket för att energin ska produceras lokalt, säger Mats Nissling och fortsätter: - Vi har även byggt in avloppsvärmeväxlare för att ta till vara på den energi och värme som finns i avloppsvattnet samt satsat stort på gröna tak i from av ett Sedum-ört- grästak.

 

Man har även använt taket till att bygga en takterrass som är tillgänglig för alla boenden i föreningen. Här blir även en fristad för växt- och djurarter som vildbin, humlor och andra pollinerande insekter då man lagt in ved från nationalstadsparken för att insekter och småkryp ska kunna fortplanta sig och leva där.

- Det är spännande att bygga på det här sättet och ta extra hänsyn till den biologiska mångfalden. Samtidigt är det viktigt att även tänka hållbart och medvetet ur ett längre perspektiv och se till att det finns någon som förvaltar även när vi lämnar över husen till föreningen. Det här projektet har inneburit en kunskapshöjning för alla som varit inblandade. Vi är jättenöjda.