Vid det gamla gasverksområdet intill Norra Djurgården ligger de 18 stadsradhusen som går under namnet Zenhusen. Det är byggnadsfirman Erik Wallin tillsammans med arkitektkontoret C.F Møller och landskapsarkitekten Ulf Nordfjell som i dialog med Stockholms stad har ritat och konstruerat byggnaderna som är av en karakteristisk arkitektur och kombinerar lågenergilösningar med nordiska material.
Zenhusen ligger placerade vid Husarviken som mynnar ut i skärgården, precis på gränsen mellan staden och nationalstadsparken. Området angränsar till det tidigare gasverket, vilket nu ska inhysa den nya stadsdelens service- och kulturinrättningar. Tillgången till kollektivtrafik och cykelavstånd till staden gör att de boende kan välja en hållbar livsstil, vilket är syftet med hela Norra Djurgårdsstaden.
- Vi tror på det urbana livet och på den mänskliga skalan. Konkurrensen om platsen är hård i den urbana staden. Densiteten är det som ger förutsättningar för urbant liv – kommunikationer, affärer och intressanta verksamheter. Som i Norra Djurgårdsstaden, säger projektledare Johan Ehnström.
Sedan starten och under hela byggprocessen har man haft som mål att skapa vackra byggnader med goda boendekvalitéer med förutsättningar att passa in med de närliggande miljöerna samt skapa energieffektiva lösningar, unik arkitektur och tillgång till generösa uteplatser och gröna ytor.
- Zenhusen är ett precist byggnadsverk där arkitektur och material håller hög kvalité. Utformningen tar utgångspunkt i platsens karaktär och vi har arbetat helhjärtat med detaljer och helhet. Den industriella och detaljrika arkitekturen i Bobergs gasverksbebyggelse har varit en betydande inspiration. Upplevelsen av arkitekturen, interiört och exteriört, utmärks i första hand av flödet av dagsljus, värdeskapande utblickar och gedigna material. Det är en hållbar byggnad i alla bemärkelser som kommer att förädlas och anpassa sig till platsen med tiden, säger Ola Jonsson, Associerad Partner och arkitekt på C.F. Møller Architects.
Arkitekturstilen präglas av influenser från den historiska arkitektur som finns i omgivningen i form av det gamla gasverket där man hämtat inspiration och utifrån det format tegelbyggnader med röda fasader av patinerat cortenstål, i kombination med ljusa träfasader. Byggnadens dynamiska form skapar privata uteplatser och terrasser. Gröna tak och den gröna gården ger projektet ytterligare ekologiska kvalitéer.
- Genom utomhusmiljön vill vi förlänga vardagsrummen och entréerna. Formspråket är stramt, med mycket tuktade och formklippta element och genomgående exklusiva växtmaterial. Min ambition har varit att förstärka de arkitektoniska sambanden, utan att för den skull ta över för mycket, säger landskapsarkitekten Ulf Nordfjell.
Norra Djurgårdsstaden har blivit ett spjutspetsområde när det gäller miljövänligt byggande där Stockholms stad har satt ribban högt för framtidens klimatanpassade bostadsområden. Målen innefattar bland annat att stadsdelen inte gör av med några fossila bränslen och är anpassad till klimatförändringarna år 2030. Inom strategin ingår hållbara lösningar som bland annat kretslopp, biologiskt mångfald och transporter. För att uppnå detta ingår tekniska lösningar i Zenhusen såsom kompositfönster, vattendamm, solpaneler, lågenergiprodukter, exteriör solavskärmning och intelligenta kontrollsystem.
Projektet befinner sig i slutskedet och i december 2016 flyttar de första ägarna in i husen.
- Det har varit lustfyllt att prova en ny typologi i form av stora radhus. Vi är väldigt nöjda med resultatet. Mest utmanande har varit att få till alla miljökrav, säger Erik Wallin.
- Det har varit ett spännande projekt att utveckla i nära samarbete med Wallin och övriga konsulter. Vi har haft ett stort gemensamt engagemang och mål, med en kreativ och linjär process, avslutar Ola Jonsson.
Fakta:
Arkitekt: C.F. Møller Architects
Byggherre: Byggnadsfirman Erik Wallin AB
Plats: Stockholm, Sverige
Area: 3200 m²
Första spadtaget: Mars 2015.
Byggtid:
Byggkostnad:
Inflytt: December 2016 – Januari 2017