Balkonghusen förenar stad och grönska

Bild: Varg Arkitekter
Bild: Varg Arkitekter

I kvarteret Balkonghusen har man byggt två flerbostadshus i fyra respektive fem våningar med 72 nya hyresrättslägenheter. Det är Heba Fastighets AB tillsammans med Varg Arkitekter och Skanska som uppfört byggnaderna tillhörandes Norra 2 som är en del i den tredje etappen i Norra Djurgårdsstaden. Byggstart gick av stapeln den 5 maj 2015 och i slutet av oktober i år flyttade de första hyresgästerna in.   

 

Området ligger placerat vid gasverksområdet i Hjorthagen och angränsar mot Husarviken och Kungliga nationalstadsparken. Stockholms stad har varit tydliga med att gasverksområdets kulturhistoriska byggnader ska bevaras vilket har ställt krav på att de nya byggnader som uppförs måste utformas och anpassas till industribyggnaderna, men ändå utgöra sin egen karaktär.

- Vi ville  skapa en bra boendemiljö på alla plan, både i det privata rummet och i det offentliga rummet. En tydlig vision som vi haft från start och som inte förändrats nämnvärt under arbetets gång, säger Helena Elfstadius Chef för fastighetsutveckling på Heba.

 

I grundplanen fanns en idé om Delvis öppna kvarter som ger utblickar.

- I och med att kvarteren inte sluter sig helt kan man i princip vart man än bor i husen se gasverksområdet, Nationalstadsparken eller Husarviken. Man får många utblickar trots att området är så pass högexploaterat, vilket är unikt för ett nytt bostadsområde, säger Ylva K. Rosvall på Varg Arkitekter AB.

Husen utgörs av ett gathus och ett gårdshus med längsgående balkonger i sträckmetall ovan gedigna sockelvåningar i natursten och betong. För att skapa byggnader som matchar områdets miljöprofil har man byggt generösa grönskande uterum och använt sig av taken som är utformade med växthus och odlingslotter samt en gemensam uteplats.
– Idén är att balkongerna ska prägla husen och utgöra fasaden, vilket var varit tanken redan från början.

 Projektet siktar på att husen ska miljöcertifieras enligt Miljöbyggnad.
- Just miljö och grönska har varit ledord genom hela projektet, avslutar Ylva K. Rosvall.