Södra station i Stockholm får ett rejält ansiktslyft

Renoveringen av kontorsytorna inleddes i mars 2015 och de första nya hyresgästerna flyttade in i slutet av augusti 2016. Bild: GWSK arkitekter

Fastigheten där Södra station på Södermalm i Stockholm ligger genomgår för närvarande en omfattande renovering och modernisering. När hyresgästen Socialförvaltningen flyttade från fastighetens kontorslokaler bestämde sig fastighetsägaren Fastighets AB Stettin för att inleda renoveringen av byggnaden, som byggdes på åttiotalet.

Tusentals personer passerar dagligen Södra station, där merparten av alla pendeltåg i Stockholms län stannar. I gatuplan finns bland annat butiker, en restaurang och en frisör. Husets övriga våningsplan består av kontorslokaler. Såväl de publika ytorna som kontorsytorna renoveras nu, vilket inspirerat många hyresgäster på butiksplanet att även modernisera sina lokaler.

– Med renoveringen uppgraderar vi huset till en modern standard, vi kommer bland annat att bygga ett atrium bestående av tre horisontella glaskonstruktioner som separerar luften från spårområdet från övriga delar av fastigheten. Tidigare slussades kall och smutsig luft från spårområdet ofta upp till entréplan, men nu hoppas vi kunna åstadkomma ett bättre inomhusklimat även på entréplan med hjälp av glasytor som separerar fastighetens olika delar, säger Thomas Simonsson, fastighetschef på Fastighets AB Stettin.

Sammanhängande kontorsplan stärker attraktiviteten

Fastighets AB Stettin investerar även i ny fastighetsskyltning samt ny enhetlig företagsskyltning som ger fastigheten ett ansiktslyft. Entrén till Södra station kommer dessutom att förses med ett nytt skärmtak.

– Renoveringen av kontorsytorna inleddes i mars 2015 och de första nya hyresgästerna flyttade in i slutet av augusti. Vi räknar med att kontorsytorna är helt inflyttade under första kvartalet 2017. Den största förändringen i huset är definitivt att vi länkar ihop kontorsytorna, som tidigare avgränsades av trapphus och väggar och bestod av fyra solitärer, till sammanhängande våningsplan. I samband med att vi länkar samman kontorsytorna tillkommer även 1200 kvadratmeter kontor. Det bidrar till att öka fastighetens attraktivitet på kontorshyresmarknaden, säger Thomas Simonsson.