Överhettad marknad för arkitekter

Charlotta Holm Hildebrand, branschchef på Sveriges arkitekter. Foto: Sveriges Arkitekter
Charlotta Holm Hildebrand, branschchef på Sveriges arkitekter. Foto: Sveriges Arkitekter

Det byggs mer bostäder än på många år i Sverige, men nya hus måste först av allt ritas. Marknaden för arkitekter är överhettad och med det kommer en hel del problem.

Brist på arkitekter, fulla orderböcker och arkitektkontor som måste säga nej till nya uppdrag och arkitekter som går in i väggen. Om de positiva delarna av en överhettad marknad är att det är lätt att få jobb och högre löner så finns det åtskilliga poster även på minuskontot.

-Marknaden har varit så här överhettad i omkring ett år, men det är först nu vi ser konsekvenserna av stressrelaterade sjukskrivningar. Det finns arkitektföretag som sagt nej till nya uppdrag sedan lång tid tillbaka, säger Charlotta Holm Hildebrand, branschchef på Sveriges arkitekter som har 12 500 medlemmar.

-Det största problemet är att vi har stimulanser på så många områden just nu att det blivit brist på kompetens. Det handlar inte bara om arkitekter utan också till exempel på ingenjörssidan, fortsätter hon.

Sveriges arkitekter ligger på både de 12 högskolor som utbildar arkitekter och myndigheterna för att öka utbildningsplatserna. Men det finns en annan viktig källa att ösa ur, påpekar Charlotta Holm Hildebrand.

-Vi har importerat arbetskraft under många år, vilket har underlättats av att det varit lågkonjunktur, främst i Sydeuropa. Nu är det inte så längre. Så sent som i dag pratade jag med UD för att snabba på processerna så att det går snabbare för nyanlända arkitekter att få arbete. Vi gör själva så mycket som möjligt genom att snabba på våra ackrediteringsprocesser.

-För det är självklart så att den här bristen påverkar hela samhället om vi inte kan få fram bostäder.

Läget bekräftas av byggskivetillverkaren Cembrit som låtit intervjua 100 verksamma arkitekter. 59 procent svarade att de tvingas säga nej till uppdrag, 48 procent att de kan ta bättre betalt än tidigare och 40 procent känner en eller flera kollegor som gått in i väggen eller är nära att göra det.

(TT)