Kvarteret Linbanan ska attrahera unga till Enköping

Kvarteret Linbanans tredje etapp består av smålägenheter som bland annat lämpar sig för ungdomar Bild: BA Byggkonsult i Västerås

På en gammal industritomt i Galgvreten i Enköping byggs den tredje etappen av kvarteret Linbanan. I oktober står sjuttio hyresrättslägenheter på gångavstånd från centrala Enköping inflyttningsklara. 

I Linbanans tredje etapp har samtliga lägenheter en boyta på 29 kvadratmeter, vilket innebär att de passar bra för exempelvis ungdomar. För närvarande pågår invändiga installationer i huset. Köken är precis färdigställa och badrummen börjar också bli klara. I mitten av oktober ska lägenheterna stå inflyttningsklara.

På tomten där kvarteret byggs låg tidigare Nordströms Linbanor, som under 1900-talet byggde linbanor och skidliftar till hela Sverige. Lamellhusen i fem våningsplan utrustas med väl tilltagna balkonger och uteplatser som förhoppningsvis ska attrahera unga vuxna. Linbanans andra etapp stod klar våren 2016 och den tredje etappen färdigställs i oktober.

– Tomten där vi bygger Linbanan är en gammal industritomt som stått tom i många år. Varje etapp i kvarteret består av ett hus och husen har fasader i olika gråa nyanser. Bjälklag, balkonger och trappor utgörs av prefabkomponenter, medan alla väggar är platsgjutna. Mellan husen finns grönytor med en liten pergola och möjligheter till umgänge, säger Stefan Ekelund på Andersson Company Byggnads, som är totalentreprenör för Linbanans samtliga tre etapper.