Byleden i Järfälla ska bli stadsgata

Bild: Erseus arkitekter

Genom att omvandla Byleden i Skälby till en stadsgata vill Järfälla kommun skapa möjligheter för 400 nya bostäder med lokaler för handel och kontor i gatuplan. Alltihop med närhet till den nya tunnelbanan i Barkarby.

Järfälla kommun går nu ut på samråd med en ny detaljplan för Byleden, ett område som idag har landsvägskaraktär med gles bebyggelse. Den nya detaljplanen gör det möjligt att bygga cirka 400 nya bostäder längs en ny stadsgata när Byleden ändrar karaktär från just byled till stadsgata. Som komplement till bostäderna blir det lokaler för handel och kontor i gatuplan.

Antalet våningar i husen längs stadsgatan skiftar. I söder, vid korsningen Byleden/ Skälbyvägen bedöms det vara lämpligt med högre bebyggelse upp till sex våningar. Här kan både bostäder och centrumverksamhet rymmas. Antalet våningar trappas ned längre norrut. Bebyggelsen övergår slutligen till radhus, stadsradhus och parhus i två till tre våningar.

– Nu utvecklar vi området vid Byleden i Järfälla med 400 bostäder i attraktiva boendemiljöer. Förslaget innehåller även en ny förskola och annan service, samtidigt som särskild hänsyn har tagits till den befintliga bebyggelsen och områdets karaktär, säger kommunstyrelsens ordförande Claes Thunblad (S).

Detaljplanen ligger inom influensområdet för den nya tunnelbanan där Järfälla kommun har åtagit sig att uppföra cirka 14 000 bostäder fram till 2030 i den så kallade Stockholmsöverenskommelsen.

Förslag till detaljplan för Byleden, fastigheten Skälby 46:1 med flera ska nu skickas ut på samråd.