De borgerliga partierna hoppar av samtalen med regeringen och Vänsterpartiet om bostadspolitiken. Nu väntar ett regeringsförslag på tisdagen medan gemensamma borgerliga förslag kommer i höst.
-Mycket av det de föreslår kräver omfattande utredningar och skulle ta mycket lång tid att genomföra, säger finansminister Magdalena Andersson till TT.
De ekonomisk-politiska talespersonerna i de fyra Allianspartierna skriver i en debattartikel i Dagens Nyheter att regeringen förslag är alltför försiktiga och i för stor utsträckning lutar sig mot Vänsterpartiet, vilket försvårar en uppgörelse.
"Alliansen lämnar med omedelbar verkan de blocköverskridande bostadssamtal som pågått under våren", skriver de borgerliga partierna i ett pressmeddelande.
Fastighetsavgiften och ränteavdragen har varit på bordet men där har regeringen inte lagt fram några konkreta förslag, enligt finansminister Magdalena Andersson (S).
TT: Är det något som kan finnas med i morgon?
-Nej, det kan jag säga redan nu att det kommer det inte att vara, säger finansministern.
De borgerliga pekar ut en rad områden där de är särkilt besvikna på motsidan. Det rör att respektera riksdagens beslut, att korta överklagandeprocesserna, att förenkla för privat bostadsuthyrning, att förändra flyttskatten samt reformera systemen med riksintressen, naturreservat och strandskyddet.
Magdalena Andersson beklagar att Alliansen inte vill ställa sig bakom en uppgörelse, -Vi har från regeringens sida varit beredda att både ge och ta i de här samtalen och nu valde de borgerliga partierna att inte vara med. Det är ändå så att vi genom de här samtalen har fått väldig bra grund för det stora bostadspolitiska paket som vi kommer att presentera inom kort, säger hon till TT.
På tisdagsmorgonen ska regeringen lägga en rad förslag som ska få fart på bostadsbyggandet.
-Det är förslag som vi via samtalen vet att vi har stöd för i riksdagen, fortsätter hon.
Enligt Magdalena Andersson har slopade investeringsstöd varit ett villkor från Alliansen, någots som regeringen inte vill gå med på.
-Från regeringens sida har avsikten aldrig varit att vi ska bygga färre bostäder som det skulle bli då, utan att det ska byggas fler.
Ulla Andersson, Vänsterpartiets (V) ekonomisk-politiska talesperson, säger att det är beklagligt att det inte blir en bred överenskommelse men att Alliansens avhopp inte är så överraskande.
-Borgarnas intresse har liksom inte funnits där om man inte har fått igenom marknadshyror. När de inte fick igenom det tappade de intresset, säger Andersson.
Hon uppger att V gjort klart under samtalen att partiet inte ville ha marknadshyror men däremot fler hyresrätter. Enligt Andersson stängde inte V några dörrar och hon säger att partiet kunde ha gått med på flera av de borgerliga önskemålen.
Nu kan regeringen välja att tillsammans med V hitta vägar framåt, säger Andersson.
-Det handlar om att bygga fler hyresrätter med hyror för vanligt folk.
Att samtalen om en blocköverskridande bostadspolitik brutit samman är "djupt beklagligt" och kommer att slå hårt mot bostadsbyggandet, anser Sveriges byggindustrier.
-Enskilt så klarar inget av de här blocken att föra en politik som kommer att leda fram till att vi bygger det stora antalet bostäder som behövs de närmaste åren, säger Björn Wellhagen, näringspolitisk chef vid bransch- och arbetsgivarorganisationen.
Han beskriver sannolikheten att nå målet på 700 000 nya bostäder som "betydligt sämre" sedan Alliansen valt att avbryta samtalen med regeringen. Samtidigt lägger han skulden på båda blocken för den bostadssituation som råder i dag.
-Det har varit alldeles för mycket skyttegravskrig mellan blocken under alldeles för lång tid vilket bland annat har lett oss in i den situation vi har i dag med en ickefungerande bostadsmarknad.
Mats Wilhelmsson, professor i fastighetsekonomi på Kungliga Tekniska Högskolan (KTH), anser att det är mycket olyckligt att allianspartierna lämnar samtalen.
-Det vi behöver just nu är breda lösningar som alla eller många partier är överens om, där man försöker hitta minsta gemensamma nämnare i förhandlingarna, säger han.
-Att man inte lyckas komma fram till lösningar och en samsyn gör att det blir vissa åtgärder under en viss regering, och sedan kommer en ny regering som river upp och inför andra åtgärder. Sådant hattande innebär osäkerhet och det gillar ingen. Det parterna på bostadsmarknaden behöver är långsiktighet.
Finansministerns besked att det inte kommer förslag om sänkta ränteavdrag förvånar inte SEB:s privatekonom Jens Magnusson.
-Nu har man precis fått igenom amorteringskraven som trädde i kraft den 1 juni. I samband med det har vi också sett att förväntningarna på bopriserna har gått ner och också en viss statistik som pekar på en liten sättning, säger Jens Magnusson.
-Det är nog ganska rimligt att man tar en paus och väntar in marknadsreaktioner innan man går vidare med fler sådana åtstramande åtgärder. Ingen, varken politiker, myndigheter eller någon annan vill ha alltför stor påverkan på kort sikt på bostadsmarknaden.
Jakob Eliasson, samhällspolitisk chef på Villaägarnas riksförbund, ser fram emot en förklaring från Socialdemokraterna.
-Om det är som Alliansen säger så liknar det som S gjorde ett löftesbrott. Och det är i så fall inte första gången som Magdalena Andersson har en lite oroväckande inställning till det här med fastighetsskatten, säger han.
-Detta väcker frågor kring deras trovärdighet kring det här med fastighetsskatten som vi hoppas att de kommer att besvara inom kort.
(TT)