EU-kommissionen rekommenderar i en rapport på onsdagen Sverige att vidta åtgärder för att begränsa hushållens stigande skulder, i synnerhet genom att gradvis fasa ut ränteavdraget eller höja fastighetsbeskattningen.
Rekommendationerna bygger på landrapporten från i februari, i vilken kommissionen angav att Sverige har makroekonomiska obalanser, med hushållens skuldsättning som främsta utmaning.
Sverige uppmanas ge myndigheten med ansvar för makrotillsynen, som i dag är Finansinspektionen, det juridiska mandat som behövs för att i god tid implementera åtgärder som syftar till att säkerställa den finansiella stabiliteten.
Kommissionen rekommenderar vidare att bostadsinvesteringar främjas och att effektiviteten på bostadsmarknadens förbättras. Detta genom att ge en större flexibilitet i hyressättningen samt omarbeta reavinstbeskattningen på bostäder för att främja att fler bostäder byter ägare.
Även i föregående års rapport rekommenderades Sverige att åtgärda hushållens skuldsättning genom att korrigera skatteincitamenten.
I februarirapporten skrev EU-kommissionen att Sverige på det stora hela hade gjort "begränsade" framsteg i att genomföra de landsspecifika rekommendationerna från förra året.
De framsteg som gjorts handlade bland annat om arbetet för att införa amorteringskravet, åtgärder för att förbättra planeringen och förfaranden för överklaganden i byggprojekt, samt avsatta medel till investeringar i bostadssektorn.
"Inga åtgärder har emellertid vidtagits för att anpassa skatteincitamenten, till exempel skulle möjligheterna till skatteavdrag för bolåneräntor kunna minskas och fastighetsskatten ses över. Man har inte heller vidtagit åtgärder för att reformera hyresmarknaden", konstaterade kommissionen.
(SIX News)