Höga markpriser skrämmer bort byggen

Foto: Byggpartner
Foto: Byggpartner

De skenande markpriserna hotar nybyggnationen och gör det för dyrt för många att köpa en bostad.

-Kommunerna tar maximalt betalt. Vi kan inte räkna hem alla affärer, säger Skanskas vd Johan Karlström Det går bra för byggbranschen. Byggbolagen märker av en kraftigt ökad efterfrågan och vinsterna stiger. Tidigare i veckan redovisade Peab en ökad vinst för första kvartalet och för byggkoncernen Skanska var siffrorna ännu bättre - en trefaldigad vinst för årets första kvartal.

En stor del av Skanskas vinst hämtas hem i USA tack vare byggandet av stora kontorskomplex.

Annat läge

I Sverige tjänar företaget också mer pengar på bostadsbyggandet, men de ökade vinsterna som hämtas hem nu är ett resultat av markköp för flera år sedan.

I dag är läget ett annat. Kommunerna har insett att de sitter på rena guldgruvor, och parallellt med att exempelvis Stockholms stad överväger att chockhöja tomträttsavgälden på befintliga bostäder har man också höjt priserna rejält på obebyggd mark, enligt Skanska-vd:n Johan Karlström.

Det leder till att det bostadsbyggandet som går bäst hamnar ute i kranskommunerna till de större städerna. Det är där förstagångsköparna kan hitta bostäder som de har råd med, menar Karlström.

Björn Wellhagen, näringspolitisk chef vid Sveriges byggindustrier, säger:

-Vi har en exceptionell situation på bostadsmarknaden där vi egentligen inte har någon bostadspolitik som gör att man kan skapa bostäder för det stora antalet. Politiken sitter på läktaren, man vill att det ska byggas men tar inte kontroll över situationen.

Högre pris

Björn Wellhagen förstår att kommunerna vill ta ut ett högre pris för marken tack vare efterfrågan.

-Kommunerna har ett ansvar inför sina medborgare att inte skänka bort marken. Det är naturligt, men när kommunerna samtidigt som man tar högre priser på marken även ställer högre krav på vad som ska byggas genom olika villkor, till exempel energiförsörjningssystem, så ökar produktionskostnaderna. Det finns en kostnadsdrivande effekt i hur kommunerna agerar.

(TT)