Haymarket by Scandic invigt

Lars Sandberg och Scandics vd, Frank Fiskers klipper det röda bandet vid invigningen. Foto: Sanna Kesselfors
Lars Sandberg och Scandics vd, Frank Fiskers klipper det röda bandet vid invigningen. Foto: Sanna Kesselfors
Personalen stod uppradade när hotellets invigdes av Lars Sandberg och Scandics vd, Frank Fiskars. Foto: Sanna Kesselfors
Personalen stod uppradade när hotellets invigdes av Lars Sandberg och Scandics vd, Frank Fiskars. Foto: Sanna Kesselfors
Det jublades när det röda bandet klipptes och hotellet officiellt invigdes. Foto: Sanna Kesselfors
Det jublades när det röda bandet klipptes och hotellet officiellt invigdes. Foto: Sanna Kesselfors
Ett av rummen på Haymarket by Scandic. Foto: Sanna Kesselfors
Ett av rummen på Haymarket by Scandic. Foto: Sanna Kesselfors
Restaurang Gretas ligger direkt till vänster om foajén. Foto: Sanna Kesselfors
Restaurang Gretas ligger direkt till vänster om foajén. Foto: Sanna Kesselfors
Cecilia Hjort, försäljningsansvarig, tillsammans med hotellchefen Patrik Toumisto. Foto: Sanna Kesselfors
Cecilia Hjort, försäljningsansvarig, tillsammans med hotellchefen Patrik Toumisto. Foto: Sanna Kesselfors
Ingången till den gamla PUB-varuhuset är nu entrén till hotellets foajé. Foto: Sanna Kesselfors
Ingången till den gamla PUB-varuhuset är nu entrén till hotellets foajé. Foto: Sanna Kesselfors

I morse öppnades portarna till Scandics nya storsatsning Haymarket By Scandic, belägen vid Hötorget i Stockholm. I den gamla PUB-gallerian har man blåst ut butiker och rulltrappor och ersatt med en magnifik foajé, hissar, restauranger och rum som genomsyras av ett helhetskoncept inspirerat av 1920-talets stora stjärna Greta Garbo, som en gång i tiden arbetade i huset, och den dåvarande filmens värld.

Hotelldirektören Lars Sandberg inledde invigningen genom att tala om byggnadens grundare samt historia, som går ända tillbaka till 1882, då den första butiken öppnade i det som sedan blev PUB-gallerian.

-Idag startar en ny era i Hötorgets historia då vi tar över denna fantastiska byggnad med största respekt för dess rika historia. Husets grundare Paul U Bergströms byst sitter kvar i hotellet och har en vilande hand och vakande öga på oss.

När Lars Sandberg, tillsammans med Scandics vd och koncernchef, Frank Fiskers, klippte av det klassiska röda bandet för att officiellt inviga det nya hotellet, hördes ett jubel från personalen som ingav en känsla av förväntansfullhet.

-Haymarkets mission är att skapa en ny och levande mötesplats med internationell atmosfär i hjärtat av Stockholm. Tillsammans med våra grannar runt Hötorget vill vi utveckla området och skapa en vibrerande puls, fortsatte sedan Lars Sandberg.

När vi senare tas med på en rundtur mellan hotellets olika delar och våningar är det märkbart hur inredningen, som i form av möbler, detaljer och färger skiftar i juvelfärgad sammet, krom, marmor och mässing, är väl genomtänkta och genomsyrar hotellets koncept i sin helhet. De olika avdelningarna har en egen prägel, men med en sammanhängande touch där dåtid, nutid och framtid förenas på ett spännande sätt.

-När koncepten utvecklades studerades bland annat mathistoria, kulturella händelser, utvandring, politik och hur dessa faktorer påverkat restauranger och barer under tidigt 1900-tal, säger Cecilia Hjort, försäljningsansvarig till Sportochfritidsnyheter.se

Enligt hotellchefen Patrik Toumisto har arbetet varit intensivt då det första spadtaget togs någon gång i början på februari förra året, men har flutit på bra trots vissa problem som uppstått under förvandlingen från galleria till hotell.

-Det uppstår nästan alltid problem under byggen, men jag tror att det är en svår byggnad att bygga i med tanke på att det är en så stor omvandling. Det har till exempelt dykt upp pelare där det inte ska vara någon pelare och så vidare, men i stort sett har det gått bra, avslutar hotellchefen Patrik Toumisto. 

Totalt har Haymarket 405 rum, varav 16 är sviter, samt en eventvåning. Hotellet erbjuder även exklusiv biosalong och ett gym.

Haymarket öppnar för övernattande gäster den 10:e maj. Den 13:e maj väkomnas allmänheten till hotellets tre restauranger Gretas, Americain och Paul´s middagsservering.