Som ett led i en långsiktig satsning på 140 000 nya bostäder fram till 2030 har Stockholms stad tagit fram ett programförslag för centrala Bromma, inklusive stadsdelarna Riksby, Åkeshov och Åkeslund. Målsättningen är att Bromma ska växa med uppemot 4000 nya bostäder de kommande åren, med Brommaplan som ett naturligt centrum och en självklar samlingsplats för människor från hela stadsdelen.
I Stockholms stads översiktsplan är Brommaplan identifierad som en tyngdpunkt och strategisk viktigt plats. Utöver drygt 4000 nya bostäder föreslår Stockholms stad även utveckling av förskolor och skolor, idrotts- och rekreationsfunktioner samt en moderniserad park- och grönstruktur. Den övergripande målsättningen är att skapa en levande och trygg stadsdel med en kombination av olika upplåtelseformer och bostadstyper som bidrar till social mångfald. En anledning till att utveckla just Brommaplan är dess närhet till centrala Stockholm, Kista, Solna och Sundbyberg.
Goda förutsättningar för utveckling
– Generellt sett har området kring Brommaplan goda utvecklingsförutsättningar, inte minst med tanke på närheten till kollektivtrafik. Vi har en del utmaningar att hantera i kommande detaljplanearbete, bland annat restriktioner i området kring Bromma flygplats, grönstruktur, kulturmiljöer i området samt trafiksituationen kring Brommaplan, säger Kristina Dunker, projektledare för programarbetet på Stockholms stads stadsbyggnadskontor.
Programförslaget består av tre stadsutvecklingsområden; en ny stadsdel i norra Riksby som tillvaratar områdets befintliga karaktär, förtätning av Åkeshov och Åkeslund samt en fortsatt utveckling av Brommaplans centrum. I Åkeshov och Åkeslund tar den framtida stadsutvecklingen avstamp i en förbättrad tillgänglighet till parker och grönytor, däribland Tunnlandsparken.
Stadsgatekaraktär längs med Spångavägen
Längs med bland annat Spångavägen, som är en huvudgata i stadsdelen, planeras förtätning i form av nya bostadshus som kan ge Spångavägen en mer påtaglig stadsgatekaraktär. Den fortsatta utvecklingen av Brommaplans centrum inkluderar utveckling av bussterminalen och stadsmiljön med fler butiker, moderniserade torg och uppskattningsvis 850 nya lägenheter nära buss och tunnelbana. Utvecklingen ska möjliggöras och utrymme frigörs genom att tunnelbanan överdäckas. Syftet är även att underlätta för kollektivtrafikresenärerna genom att underlätta bytet mellan tunnelbana och buss.
Fram till den 4 april är programmet för centrala Bromma ute på programsamråd, vilket ger allmänheten möjligheter att lämna in synpunkter på förslaget. Stadsbyggnadskontoret hoppas kunna presentera ett programförslag för politikerna innan sommaren 2016. Det första spadtaget till det nya centrala Bromma ska kunna tas tidigast 2020.