Riksbyggen ökar bostadsproduktionen och bildar nytt fastighetsbolag

Johanna Frelin, vd för Riksbyggen. Foto: Evelina Carborn

Riksbyggens målsättning är att öka antalet bostäder i pågående produktion till 5 000 bostäder/år och lägger huvuddelen av sitt fastighetsbestånd i ett nytt fastighetsbolag. Fastighetsbeståndet består av cirka 5 000 hyresrätter.

– Det behöver byggas fler bostäder i Sverige än vad som görs idag och Riksbyggen vill bidra genom en ökad byggtakt och där hållbarhet finns med i alla led. Bolagiseringen av vårt fastighetsbestånd är en offensiv plan där vi kan vi dra nytta av de övervärden som finns i vår portfölj och på sikt öppna upp för att ta in institutionella ägare i det nya fastighetsbolaget när tiden är mogen för detta, säger Johanna Frelin, vd för Riksbyggen.

Vid årsskiftet hade Riksbyggen 4 163 bostäder i pågående produktion, både hyres- och bostadsrätter samt kooperativa hyresrätter för äldre.

– Vi vill kunna hålla en uthålligt och långsiktig byggtakt med pågående produktion på cirka 5 000 bostäder per år med olika upplåtelseformer, säger Johanna Frelin.

Carl-Johan Hansson, chef för affärsområde Fastigheter på Riksbyggen, har uppdraget att formera det nya fastighetsbolaget.

– Med stora kassaflöden redan från början och kontinuerliga investeringsmöjligheter i nyproducerade hyresrätter förväntas det nya fastighetsbolaget att bli mycket attraktivt för institutionella investerare, säger Carl-Johan Hansson.