Ny kommission ska granska hyrorna

Hasse Holmberg/TT: Hyresrätternas avgifter ska granskas av en kommission. Arkivbild.

Som en del av januariavtalet mellan S, MP, C och L ska en nyinrättad hyreskommission granska landets hyresrätter. Det som ska granskas är om bostäderna har den hyra som motsvarar det aktuella bruksvärdet.

I bruksvärdet tas flera faktorer i beaktande – som hyresrättens geografiska läge, hur stor den är, vilka egenskaper lägenheten har och hur standarden är. På så sätt ska oskäliga hyror förhindras.

Kommissionen tillsätts nio år efter den senaste hyresreformen, då Alliansregeringen gav parterna utrymme att genom förhandlingar kunna genomföra hyresjusteringar. En del i kommissionens jobb är att följa upp den reformen och se om parternas förhandlingar har lett till en hyressättning som motsvarar hyresgästernas förväntningar, och sedan förslå eventuella förändringar.

Tre personer ska ingå i kommissionen – Sophia Mattsson-Linnala, tidigare chef för finans- och ekonomienheten på Sveriges Allmännytta, Carl Olof Nilsson Öhrnell, hyresråd vid Hyres- och arrendenämnden i Jönköping samt Tor Borg, analytiker på Boverket.

Resultaten från kommissionen väntas vara klart senaste sommaren 2021.