Bostadsföreningar kan sänka elförbrukningen med 25 % genom solel

Många bostadsrättföreningar funderar på att delvis producera sin egen el genom solpaneler. Brf Lerduvan på Vendelsö är en av de föreningar som redan tagit steget och satsat på solenergi för att kunna minska föreningens elförbrukning.

Enligt de kalkyler som gjorts kommer Brf Lerduvan att sänka elförbrukningen med cirka 25 procent.

– Tanken att elen från solpanelerna i första skedet ska användas till att driva de bergvärmepumpar vi installerade 2008 som komplement till fjärrvärmen. Elen används också till belysning utomhus och i trapphusen, säger Christer Forslund, ordförande i Brf Lerduvan.

Nästa etapp blir att börja sälja el till Vattenfall och även ordna så att den kan användas till hushållselen för alla 150 lägenheterna i föreningen. Innan beslutet att satsa på solenergi togs följde man under flera år utvecklingen på området. Under 2016 kände man sig mogen för ett beslut och satsningen klubbades av en enhällig årsstämma i maj förra året.

– Vi har hela tiden sagt att investeringen ska löna sig oavsett om vi får statligt bidrag eller om vi kan sälja tillbaka el till elleverantören. Senare har regeringen bestämt sig för att förlänga tiden för att ansöka om bidrag och det verkar nu vara lättare att komma överens med nätägaren, säger Christer Forslund.

Intresset från många andra Riksbyggen-föreningar är stort. I mitten av februari var representanter från sex närliggande föreningar på plats för att ta del av erfarenheterna från Brf Lerduvan.

– Fler och fler föreningar hör av sig och vill diskutera hur de kan ta ett större ansvar inom miljö- och energi och där solceller har varit en återkommande utredningspunkt för styrelserna, berättar Berndt Rask, kundansvarig på Riksbyggen Stockholm Sydost.

Träffen på Brf Lerduvan blev ett bra tillfälle för föreningar att få möjlighet att nätverka med varandra inom projekt man står inför och att få möjlighet till kreativa diskussioner sinsemellan varandra.

– Det blev många frågor, allt från vad produktionskostnad för en kWh blir med solpaneler till hur framtidens solceller kommer att fungera, säger Berndt Rask.