Erstas nya sjukhus hyllas - Vinner prestigefyllt byggnadspris

Från vänster: Sara Lindholm Larsson, sjukhuschef, Torleif Falk, Stockholms stadsarkitekt, Stefan Nilsson, direktor, Jan Valeskog, stadsbyggnadsborgarråd och juryns ordförande samt representanter från Tengbom, Nyrén och Ratios arkitektbyråer. Foto: Ersta Diakoni

Stockholms stad delar för 15 året i rad ut priset "Årets Stockholmsbyggnad 2024", och årets vinnare, med en överväldigande mängd röster, är Erstas nya sjukhus.

– Fantastiskt roligt, vilket erkännande att få priset Årets Stockholmsbyggnad! Vi byggde sjukhuset med vår värdegrund "Se människan" som utgångspunkt och strävade efter att skapa en plats där man känner harmoni och lugn när man kliver in i entrén. Det var också viktigt att byggnaden blev både vacker och funktionell. Sedan invigningen har vi fått mycket positiv respons, och det märks att sjukhuset berör många, både här hemma och utomlands, säger Stefan Nilsson, direktor Ersta diakoni.

Erstas nya sjukhus invigdes i oktober 2023 och har sedan första patientens mottagande väckt stor uppmärksamhet. Sjukhuset har både nominerats till Byggindustrins tävling "Årets Bygge 2024" och utsetts av den internationella tidskriften Monocle till "Best Health Care 2024".

Framför allt lyfts byggnadens eleganta referenser till Ersta diakonis över 170-åriga historia och dess hållbara satsningar fram. Till exempel är majoriteten av möblerna tillverkade av återvunnet material, och sofforna, receptionsdisken och altaret i sjukhusets kapell är gjorda av träd som tidigare stod i den gamla sjukhusparken.

– Det är en stor glädje att vårt sjukhus och dess betydelse för stockholmarna uppmärksammas. Främst vill jag rikta ett tack till alla medarbetare på sjukhuset, ert engagemang genom hela processen har haft stor betydelse för slutresultatet. Det är omsorgen om detaljerna som gör helhetsintrycket så lyckat – och att vi, patienter och anhöriga trivs så bra i den nya byggnaden. Detta fantastiska sjukhus ger oss möjlighet att träffa fler patienter och ta emot andra patientgrupper som vi tidigare inte haft utrymme för. Varmt tack till alla som gjort detta möjligt, säger sjukhuschef Sara Lindholm Larsson.