Industrifakta: Brist på arbetskraft leder till minskade ombyggnader

Foto: Industrifakta

Omrking sex av tio fastighetsbolag anser att tillgängligheten på arbetskraft i byggsektorn har försvårat deras möjligheter att genomföra önskade ombyggnadsarbeten. Detta visar en rundringning som analysföretaget Industrifakta genomförde under hösten.

Husbyggnadsinvesteringarna har som bekant växlat upp kraftigt, men det är i första hand nybyggandet som dragit iväg. Under perioden 2012-2017 steg volymen ny- och tillbyggnadsprojekt med cirka 70 procent.

Som jämförelse ökade ombyggnadsvolymen med blygsammare 20 procent. Fastighetsägarnas bild av utvecklingen stämmer således. Det är tydligt att ombyggnadsinvesteringarna har fått stryka på foten när kapacitetsbristen i byggsektorn har ökat. Lejonparten av de intervjuade fastighetsägarna menar att när entreprenaderna stiger i pris, är det svårare att räkna hem ombyggnadsinvesteringen och därför tvingas man skjuta fram planerade åtgärder.

Vad undersökningen också visar är att bara en marginell andel av fastighetsbolagen säger sig anlita utländska företag i större utsträckning för att kompensera kapacitetsbristen i sektorn. Att anlita egen personal i ökad omfattning verkar inte heller vara en vanlig lösning.

Källa: Industrifakta