Grönskande kvarter växer fram i Järfälla

I centrala Viksjö bygger HSB 53 naturnära lägenheter fördelade på två ljust vit- och grönputsade femvåningshus i brf Enen. Bild: Svanström Arkitektkontor
Brf Kallhällsparken byggs mitt i ett grönskande parkstråk i hjärtat av Kallhäll. Bild: BSK Arkitekter

I Järfälla kommun byggs både den nya stadsdelen Barkarbystaden och förtätning i form av nya kvarter i befintliga områden. I hjärtat av Kallhäll växer det nya kvarteret Kallhällsparken fram i Veidekkes regi och i Viksjö bygger HSB naturnära lägenheter ett stenkast från Viksjö centrum

I april 2016 togs första spadtaget till Brf Kallhällsparken, ett kvarter med sammanlagt 150 lägenheter fördelade på fem fastigheter med sandstensfärgade fasader. Kvarterets första etapp, som står inflyttningsklar andra kvartalet 2017, består av 97 lägenheter. Sex av dessa lägenheter byggs som ett LSS-boende. LSS-boendet är till för funktionshindrade och är beläget i en separat del i ett av husen.

– Kvarterets genomgående tema är ”Drömmen om ett liv i parken”. På de gemensamma grönutrymmena kan de boende exempelvis odla och umgås. Variationen vad gäller lägenhetsstorlekar innebär att Kallhällsparken blir en plats för boende i alla åldrar, vilket också kan bidra till att stärka gemenskapen i kvarteret, säger Filip Borgelin, projektutvecklare i region Mälardalen på Veidekke Bostad.

Kvarteret ligger inbäddat mitt i ett parkstråk, vilket ger lägenheterna en grön och ombonad inramning. Husen görs till en del av parken med växtväggar som växterna kan klättra uppför medan taken täcks av fetknoppsväxter.

Lägenheterna blir Svanenmärkta, vilket bland annat innebär att de utrustas med energisnåla vattenkranar, materialval med låga emissioner, att husen lämpar sig väl för allergiker samt att de är försedda med en välisolerad klimatskärm med god täthet och minimala köldbryggor.

Gamla ekar bevaras på gården

I centrala Viksjö bygger HSB 53 naturnära lägenheter fördelade på två ljust vit- och grönputsade femvåningshus i Brf Enen. Samtliga lägenheter har antingen balkong eller uteplats och de boende kommer även att ha möjlighet att odla egna grönsaker på de odlingslotter som kommer att finnas på den gemensamma gården. De två huskropparna är förlagda i vinkel så de boende kan njutas av en tyst och lugn innergårdsmiljö med lekplatser och pergola, trots närheten till Viksjöleden. I brf Enen bygger HSB lägenheter med mellan ett och fyra rum och kök. Enen är ett förtätningsprojekt som omgärdas av befintlig, något äldre, bebyggelse. På den tomt där kvarteret byggs stod tidigare ett antal gamla ekar. Några av dem har bevarats och kommer att fungera som vårdträd i den nyanlagda gårdsmiljön.