Ett kontorshus i tiden

Det nya kontors- och handelshuset får en snygg silhouette och en bra placering på Torsplan nära kommunikation och service. Bild: BAU/Diakrit

Bra läge, goda kommunikationer och anpassningsbara lokaler utmärker det nya kontors- och handelshuset som etableras vid Torsplan i Stockholm. Tack vare stort fokus på hållbarhet kommer fastigheten certifieras enligt BREEAM Outstanding och blir därmed först i Sverige att nå den högsta nivån inom det globala miljöklassificeringssystemet.

NCC är månt om såväl den externa miljön som arbetsmiljön för hyresgästerna i den nya fastigheten. Nästan hela huset är uthyrt, klara för inflyttning är SLSO, SIS, Willys Hemma, Sats, Panini, Apoteket, Toros, Sushi Yama och Apcoa Parking.

Framtidens arbetsplats

Fastigheten har mycket dagsljus tack vare två ljusgårdar och när hyresgästerna flyttar in utvecklas kontorsytorna efter deras behov och önskemål i nära samarbete med NCC, en process man kallar Future Office by NCC. Idag väljer många aktivitetsbaserade kontor. Lokalerna är flexibla och yteffektiva för att möta det behovet.

– Vi skapar trivsamma och effektiva arbetsmiljöer och är övertygade om att det är framtidens arbetsplatsmodell, säger Åsa Gatter, projektledare NCC. 

Först ut som Outstanding

Fastigheten kommer certifieras enligt BREEAM Outstanding. Den blir därmed Sveriges första kontorshus med högst klassificering. Man har lagt ner mycket arbete på att kontrollera inbyggt material och nå en bra arbetsmiljö både under produktionen och i den färdiga byggnaden. Goda möjligheter till kollektivtrafik, cykelrum i gatunivå, elladdplatser i garaget, optimerad energi- och vattenanvändning, bra inomhusklimat och avfallshantering bidrar till certifieringen. Fastigheten är även Green Building-certifierad, mycket tack vare ett energieffektivt system som ger både värme och kyla via ventilationen. 

Närservice och kommunikation

Kontorshuset omges av restauranger och butiker nära Hagaparken och Brunnsviken. Därtill finns service och handel i huset och en löparbana kommer anläggas på taket. Även tillgängligheten är genomtänkt då landstinget äger en del av huset och utvecklar en ny station mellan Odenplan och Arenastaden med uppgång direkt i huset med start år 2022. Redan nästa år öppnar Citybanan bara ett par minuters promenad från fastigheten. En cykelparkering erbjuder över 180 platser i huset och garaget har 165 bilparkeringsplatser.