Dags för H22 Arena att sätta ljuset på samhällsutmaningarna

Dags för H22 Arena: Öppen mötesplats lockar många samhällstunga talare. Foto: Helsingborgs kommun

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi, bostadsministern Johan Danielsson, Civilminister Ida Karkiainen, arkitekten Gert Wingårdh, astronauten Christer Fuglesang och Stefan Strand VD, Volvo Lastvagnar Sverige är några av dem som gästar den samhällspolitiska mötesplatsen H22 Arena som är öppen för alla.

I fyra dagar under H22 City Expo, 13–16 juni, sätter H22 Arena ljuset på de samhällsutmaningar som Helsingborg och många andra städer har identifierat. Hamntorget förvandlas till en öppen demokratifestival med seminarier, debatter, nätverkande och samtal kring hållbar samhällsutveckling, digital samhällsomvandling, framtidens boende, logistik, framtidens vård.

Deltagarlistan är omfattande till H22 Arena men fortsätter att fyllas på med representanter från politiken, civilsamhället, kommuner, svenska EU-kommissionen och näringsliv. Samtliga lokala partier deltar dessutom under alla fyra dagar som H22 Arena pågår. Moderatorer på huvudscenen under H22 Arena är Aurore Belfrage och Lydia Capolicchio.

  • Miljöpartiet de grönas språkrör Märta Stenevi deltar på huvudscenen i ett samtal med kommunalråd Marcus Friberg för att tala om hur vi skapar en hållbar värld och hur miljöpartiet ska stärka stödet för en grön omställning.
  • Bostadsministern och biträdande arbetsmarknadsminister Johan Danielsson deltar i ett seminarium om hållbara bostadsområden på H22 Arena och besöker också bland annat Drottninghög där han tar en promenad för att prata med boende.
  • Civilminister Ida Karkiainen är inbjuden av Familjen Helsingborg och talar på stora scenen under H22 Arenas tredje dag. Ministern deltar i en paneldiskussion med Peter Danielsson, kommunstyrelsens ordförande i Helsingborgs och ordförande för Familjen Helsingborg, Patric Åberg, ordförande i Skånes kommuner, Mikaela Valtersson som är vice ordförande för Greater Copenhagen och Ebba Östlin som är kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka.
  • Gert Wingårdh deltar i Boverkets paneldiskussion om universell utformning och hur vi skapar jämlikhet i vår gestaltade livsmiljö. I samtalspanelen ingår också hållbarhetsexperten Maja Reichard från WSP, forskaren Emil Erdtman från Certec. Även Helsingborg stads vice ordförande Jan Björklund (S) och Boverkets arkitekt och projektledare Viktoria Buskqvist deltar.
  • Christer Fuglesang berättar om månen, Mars och sina egna erfarenheter som astronaut och hur det är att leva och arbeta i rymden. Christer Fuglesang är Sveriges första astronaut och den första svensken i rymden.
  • Stefan Strand VD, Volvo Lastvagnar Sverige och Öresundskrafts vd Anders Östlund inviger på stora scenen, tillsammans med kollegor, Sveriges största laddstation för tunga fordon.