Det fösta flerbostadshuset helt byggt i trä står nu klart på Ekerö

Sjöstadsorangeriet, Jungfrusunds Sjöstad, Ekerö. Bild: Nordblick

Tillträde och inflyttning har nu skett till de 33 bostadsrättslägenheterna i de två nybyggda träfastigheterna i Jungfrusunds Sjöstad på Ekerö. Sjöstadsorangeriet, som husen kallas, knyts samman av en innergård med ett orangeri. Husen är ritade av Nordblicks egna arkitekter och byggda av det välrenommerade byggbolaget Serneke. Projektet är Sernekes första med massiv trästomme och lättbalkar i trä i takkonstruktioner.

Den unika konstruktionen som husen uppförts i består av korslimmat trä och i taket används lättbalk – en teknik som innebär ungefär hälften så stor klimatpåverkan som motsvarande betonghus, enligt studier från Svenska miljöinstitutet. Trähus bidrar till ett mer behagligt inomhusklimat och minskar energiförbrukningen för bland annat uppvärmning. Klimatsmarta alternativ såsom trätak och värmebehandlad träpanel, förädlar husets karaktär och ger ett visuellt samspel med naturen.

Nordblick är en fastighetsutvecklare och vår grundläggande idé är att skapa rum som vi själva trivs i. Vi fokuserar på kvalitet och att skapa bostäder som håller över tid, därför gör vi alltid noggranna och omsorgsfulla val av hållbara och klimatsmarta material för både exteriör som interiör.

Samtliga lägenheter i Sjöstadsorangeriet har genomgående hög standard, med väl genomtänkt planlösning, stor sällskapsyta och sjöutsikt.

Utöver bostadsrättslägenheterna så inhyser de två fastigheterna även tre butikslokaler i bottenplan, där det under våren öppnar en sushi-restaurang, en mäklarbyrå samt en närlivs med postombud.