Interxion inviger nytt datacenter

Anna König Jerlmyr flankerad av Peder Bank. Foto: Simon Matthis
Så kallad "kallgång" mellan rackställen i den nya serverhallen som inte är inflyttad än. Foto: Simon Matthis
Foto: Simon Matthis

Nyligen smygöppnade datacenterföretaget Interxion sitt sjätte datacenter i Stockholm vid namn STO6. Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlmyr deltog vid invigningen av datacentret som, när det är fullt utbyggt, har en yta på 3 300 kvadratmeter.

Den sjätte etappen ligger i direkt anslutning till de tidigare fem etapperna. Den totala ytan i den sammanhängande byggnaden är på 10 000 kvadratmeter. Något som Peder Bank, Interxion danska Nordenchef, kallade för en milstolpe.

Det går som bekant åt stora mängder energi för att kyla ner datacenter. Här kommer spillvärmen att skickas tillbaka till fjärrvärmenätet för att värma upp tiotusentals hem i Stockholmsområdet. Anna König Jerlmyr talade därför om att satsningen inte bara stärker Stockholms digitala erbjudande utan också bidrar till en hållbar omställning och att göra Stockholm till världens första klimatpositiva stad.

Interxion har investerat en kvarts miljard i sin utbyggnad.

För närvarande är utbyggnaden mest ett tomt skal, där all infrastrukturen visserligen är på plats, men ”loungen” där invigningen ägde rum är inte inredd än.

Datacentret är moln- och operatörsneutralt och ska fungera som en sammankopplande trafikhubb för inte bara Sverige och Norden utan även Baltikum och västra Ryssland. 

Vilka de företag eller organisationer är som kommer att flytta in i datacentret med sina rack, vill dock inte Interxion avslöja.

Mycket hemlighetsmakeri kantar verksamheten – och säkerhetsprotokollet är minst sagt rigoröst. Anläggningen har fyra säkerhetsnivåer, berättade Daniel Holm, driftchef på Interxion. För att få slutlig access till datahallen måste man passera en biometrisk sluss med fingeravtrycksavläsning.

– Det finns även en femte säkerhetsnivå, som kunder kan lägga till om de vill, sade Daniel Holm.

Anna König Jerlmyr ser dataanläggningen som ett exempel på ”grundläggande infrastruktur”.

– Data är lika viktigt som vägar, el och flyg.

Anna König Jerlmyr tror inte datacentret kommer att skapa så många nya arbetstillfällen - det är inte så det ska stärka Stockholms attraktivitet. 

– Det här är infrastruktur som kan göra så att andra företag etablerar sig i vår region, sade hon.

Läs mer om datacentret i nästa nummer av Nordisk Infrastruktur!